No Hate-campagne tegen online haatspraak gelanceerd in Kazerne Dossin

Print
Mechelen -

Op de symbolische Internationale Dag van de Mensenrechten is zaterdag de Vlaamse campagne No Hate gestart: een campagne tegen online haatspraak. Dat gebeurde op een al even historische plaats: Kazerne Dossin in Mechelen. Minister Sven Gatz, bevoegd voor onder andere jeugdwerk, tekende voor de Vlaamse overheid.

“Dat we dat precies hier in Kazerne Dossin doen, is geen toeval”, aldus Gatz. “In de Tweede Wereldoorlog werden hier mensen opgesloten puur om wie ze waren. Zo simpel ging dat toen en het dreigt ook nu weer zo simpel te worden. Daarom is deze campagne en dat platform erg hard nodig.”

No Hate is een campagne van de Raad van Europa om online mensenrechten in de kijker te zetten en haatspraak in te tomen. Voortaan heeft deze internationale campagne dus ook een Vlaamse invulling.

Onder de noemer ‘No Hate’ zetten daarbij veertig jeugdorganisaties als De Ambrassade, Tumult, Mediaraven en Jong & Van Zin, sociaal-culturele bewegingen als Orbit vzw en Kifkif, mensenrechtenorganisaties als Vormen vzw en Unia, en het Kenniscentrum Mediawijsheid projecten op tegen haatspraak en voor verdraagzaamheid. “Hoognodig want we krijgen ongeveer één klacht per dag binnen hierover”, zei Els Keytsman, directeur van Unia.

Info: www.nohate.be

MEEST RECENT