"Niet zeker dat Donald Trump president wordt"

Michael Moore. Foto: AFP

"Niet zeker dat Donald Trump president wordt"

Print
Maanden voor er gestemd moest worden in de Verenigde Staten had documentairemaker Michael Moore al voorspeld dat Donald Trump de overwinning in de wacht zou slepen. Maar nu doet hij een nieuwe, opvallende voorspelling: de nieuw gekozen president zal nooit tot in het Witte Huis geraken.

De maker van baanbrekende documentaires als ‘Fahrenheit 9/11’ en ‘Sicko’ - die overtuigd Democraat is - schreef maanden geleden in een opiniestuk in een Amerikaanse krant: “Het spijt me dat ik slecht nieuws moet brengen, maar Donald J. Trump zal de presidentsverkiezingen winnen.”

Daar gaf hij meteen zijn redenen voor. “Trump zal alles uit de kast halen om die stemmers ervan te overtuigen om op te staan tegen al wie hun American Dream verwoest heeft. De boze blanke man heeft het gevoel dat de macht uit zijn handen aan het wegglippen is. Hij zal er alles aan doen om dat tegen te houden door op Donald Trump te stemmen.”

Onvoorspelbaar

En dat is ook gebeurd. Hoewel Hillary Clinton ruim 2 miljoen stemmen meer in de wacht sleepte dan Donald Trump, werd hij verkozen tot de nieuwe president van de Verenigde Staten.

“Maar”, zegt Moore tijdens een interview in Late Night. “Hij is nog geen president van de Verenigde Staten. Dat is hij pas op 20 januari 2017... Er zijn dus nog zes weken te gaan.”

“Ben je het niet eens met mij - ongeacht welke politieke kant je kiest - als ik zeg dat dit het gekste verkiezingsjaar ooit is geweest?”, gaat Moore verder. “Er is niets voorspelbaars gebeurd, integendeel zelfs. Dus is er geen mogelijkheid, slechts een kleine mogelijkheid, dat er in de komende zes weken iets anders gebeurt, iets geks, iets dat we niet verwachten?”

.

Nu in het nieuws