© BELGA

Coach Belgian Cats is positief na loting EK basket 2017: ”Alles is mogelijk in deze groep”

België zal het opnemen tegen Rusland, Montenegro en Letland in groep D van het Europees kampioenschap basketbal voor vrouwen van volgend jaar in de Tsjechische steden Praag en Hradec Kralove. De Belgische ploeg zal in Praag spelen, waar de loting vrijdag werd uitgevoerd. Het Europees kampioenschap zal in 2017 van 16 tot 25 juni plaatsvinden.

De vier groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De tweede en derde van elke groep spelen een barragewedstrijd voor een plek in de kwartfinales. De verliezers van die barragewedstrijden spelen vervolgens de wedstrijden voor de plaatsen negen tot twaalf. De vierde en laatste van elke groep is uitgeschakeld.

Het is de eerste keer sinds 2007 dat de Belgische vrouwenploeg aanwezig is op het Europees kampioenschap. Toen behaalde ze een zevende plaats onder de Franse bondscoach Laurent Buffard. Het beste Belgische resultaat blijft de zesde plaats op het EK 2003 in het Griekse Patras met bondscoach Benny Mertens.

De Belgian Cats van Philip Mestdagh kwalificeerden zich voor het EK dankzij de eerste plaats in hun voorrondepoule met drie overwinningen en een nederlaag in een groep met Wit-Rusland en Polen.

Het Europees kampioenschap wordt deze editie gespeeld met zestien landen, terwijl het vorige EK in 2015 nog betwist werd door twintig landen. Buiten Tsjechië, het organiserende land, en Servië, de titelhouder, moest elk aanwezig land zich plaatsen via de voorrondes.

Philip Mestdagh, bondscoach van de Belgian Cats: “Alles is mogelijk in deze groep”

Philip Mestdagh, de bondscoach van de Belgian Cats, was zeker niet ontevreden na de loting van het Europees kampioenschap basketbal voor vrouwen (van 16 tot 25 juni in Tsjechië). België werd vrijdag samen met Rusland, Montenegro en Letland ingedeeld in groep D. “Dit is niet slecht, het is een groep waarin alles mogelijk is”, meent de nationale selectieheer.

“We kunnen in deze groep tweede worden na Rusland, maar het is ook heel goed mogelijk dat we als vierde en laatste eindigen”, was de analyse van Philip Mestdagh. “Als we compleet staan, is het een groep met mogelijkheden. We zijn in staat om te winnen tegen zowel Montenegro als Letland, maar zij kunnen ook winnen tegen ons. Daar zullen verschillende factoren in meespelen. Met amper zestien aanwezige landen op dit EK is er geen twijfel mogelijk, alle ploegen zijn heel sterk. Als ik daarentegen kijk naar de groep met Frankrijk en Servië, zitten daar met Griekenland en Slovenië twee landen in die misschien iets zwakker zijn dan de landen uit onze groep en zouden we daarin misschien iets makkelijker op de derde plaats kunnen eindigen. Maar uiteindelijk mogen we tevreden zijn met de loting, want deze had zeker ook zwaarder kunnen uitdraaien. Met de volgorde van de wedstrijden kunnen we ook tevreden zijn. We beginnen tegen Montenegro en spelen dan tegen Rusland. Vervolgens hebben we een rustdag voordat we het moeten opnemen tegen Letland. Die wedstrijd zou wel eens beslissend kunnen zijn.”

Voor België is het de eerste keer sinds 2007 dat het aanwezig is op een EK en het heeft de ambitie om de eerste ronde te overleven. De Belgen spelen op 16 juni tegen Montenegro, op 17 juni tegen Rusland en op 19 juni tegen Letland. Alle wedstrijden van de Belgian Cats zullen in Praag gespeeld worden. .

De loting voor het EK 2017 in Tsjechië:

Groep A (in Hradek Kralove): Spanje, Oekraïne, Tsjechië, Hongarije

Groep B (in Hradek Kralove): Turkije, Wit-Rusland, Slovakije, Italië

Groep C (in Praag): Frankrijk, Servië, Griekenland, Slovenië

Groep D (in Praag): Rusland, Montenegro, Letland, België .

Meer sportnieuws