Nieuwe Kieldrechtsluis versaste al 4.846 schepen: “Nut bewezen”

Foto: Joris Herregods

Nieuwe Kieldrechtsluis versaste al 4.846 schepen: “Nut bewezen”

Print
Beveren-Waas -

De nieuwe Kieldrechtsluis heeft na zes maanden al 4.846 binnen- en zeeschepen versast. Zo wordt vernomen bij het Havenbedrijf Antwerpen. Door de extra toegang tot de Waaslandhaven verdampten de wachttijden aan de Kallosluis en voeren er 690 extra schepen de haven op de linkeroever binnen.

Op 10 juni huldigde koning Filip de grootste sluis ter wereld officieel in. Het kunstwerk biedt een grotere, tweede toegang tot de dokken in de Waaslandhaven, die geplaagd werd door wachttijden via de Kallosluis. De eerste toegang versaste in het zelfde halfjaar 6.977 schepen.

In totaal hebben in de laatste zes maanden 5.915 schepen de linkerscheldeoever aangelopen, beduidend meer dan de 5.225 in dezelfde periode vorig jaar.

“In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zijn er dus 690 schepen extra van en naar de Waaslanshaven op linkeroever gevaren. De Kieldrechtsluis heeft dan ook zijn nut bewezen,” zegt Havenschepen Marc Van Peel (CD&V). “Dat merken we aan de wachttijden op het water die op linkeroever duidelijk verminderd zijn. De tweede toegang in de haven bleek nodig, de congestie op het water is weggewerkt. Uiteraard moet hetzelfde gebeuren op het land.”

Volgens het Havenbedrijf zijn de grootste schepen die de sluis gebruiken de nieuwe schepen van rederij ACL. “Zij hebben overigens een uitbreiding achter de sluizen doorgevoerd om te kunnen groeien. Ze hadden daarvoor gewacht tot de nieuwe sluis in gebruik is, net omdat die nieuwste schepen de Kallosluis niet konden passeren”, klinkt het.

Vooral auto-, binnen- en multipurposeschepen maken van de nieuwe sluis gebruik.

.

Nu in het nieuws