© BELGA

Proces-Aquino in Antwerpen: “Proces komt in gedrang door onregelmatigheden”

Op de tweede dag van het proces in beroep over de drugssmokkelzaak met de familie Aquino is de verdeding van Nico Beckx, Sezayi Palabiyik en Sinan Unlu aan bod gekomen. Daarbij werd onder meer gepleit dat er sprake is van een “fishing expedition”, alsook dat bewijs illegaal werd verzameld.

Nico Beckx wordt gezien als de rechterhand van Antonio Aquino. Hij kreeg in eerste aanleg zeven jaar cel voor het regelen van drugtransporten en leiderschap van een criminele organisatie. Zijn advocaat stelde vrijdag dat het onderzoek vertrok vanuit de wil om te veroordelen en het target te willen pakken. Zo stelde hij dat er een constructie werd opgezet met de informant/infiltrant Bart S., zodat een onderzoek kon worden opgestart. Ook zou “cruciale informatie” over de gang van zaken in processen-verbaal zijn gemaskeerd, zodat het recht op een eerlijk proces werd geschonden.

Ook de advocaat van Sezayi Palabiyik focuste sterk op de procedurele kant, met de vraag of het bewijsmateriaal toelaatbaar was. Palabiyik kreeg vijf jaar cel voor betrokkenheid bij twee transporten. “Werd afluisterapparatuur terecht in de wagen geplaatst? Heeft men de eigendomstitel gecontroleerd? “, klonk het. “Overigens werden de termijnen voor het tappen overschreden. Het is niet de bedoeling dat wetten terzijde worden geschoven omdat men anders niet komt tot wat men wil bekomen”, klonk het. Hij wenste dan ook Bart S. te willen horen als getuige, om zijn rol te kunnen duiden.

Hij vroeg de vrijspraak van Palabiyik, aangezien er volgens hem “bijna op elk vlak onregelmatigheden zijn begaan, dat het recht op een eerlijk proces onherroepelijk en onherstelbaar is aangetast”. Ook ten gronde meende de advocaat dat zijn cliënt onterecht aan de feiten werd gelinkt.

Ook de raadsman van Sinan Unlu had geen goed woord over voor het speurwerk. “We hebben een systeem met wetten. Hier hebben we niet één nietigheid, maar een opsomming van zo veel elementen, die men ook niet zo maar met de mantel van de Kamer van Inbeschuldigingsstelling (die eerder geen onregelmatigheden vaststelde over de in het onderzoek gebruikte bijzondere onderzoeksmethoden) kan wegvegen”, klonk het. Volgens de advocaat werden er ook gesprekken in Nederland afgeluisterd, wat de relevante wet niet zou toelaten. “Heel het proces komt in het gedrag. De vrijspraak moet volgen”, zei hij nog.

Nu in het nieuws