Isaac Kimeli en Belgische beloftenploeg zakken met ambitie af naar Chia voor EK veldlopen

Isaac Kimeli Foto: BELGA

Isaac Kimeli en Belgische beloftenploeg zakken met ambitie af naar Chia voor EK veldlopen

Print

Twaalf Belgische atleten zullen komende zondag deelnemen aan de 23e editie van het Europees kampioenschap veldlopen in Chia, op het Italiaanse eiland Sardinië. Vooral de Belgische beloften streven goede prestaties na. Louise Carton, Europees kampioene bij de beloften in 2015, betwist de wedstrijd bij de senioren.

De Belgische selectie telt in totaal twaalf atleten. Vijf van die twaalf maken deel uit van de Belgische beloftenploeg bij de mannen. Zij zijn het enige Belgische team dat een gooi doet naar de titel in het landenkampioenschap.

Isaac Kimeli, winnaar van de Cross Cup-manche in Roeselare eind november, zakt met revanchegevoelens af naar Sardinië. Vorig jaar eindigde hij op een teleurstellende 38e plaats in het Franse Hyères. Ook in 2014 beleefde hij een teleurstellend EK met een twintigste plaats in het Bulgaarse Samokov.

“Ik ga voluit voor een podiumplaats in Chia om de ontgoocheling van 2015 door te spelen”, vertelde Kimeli na zijn gewonnen wedstrijd in Roeselare. Kimeli (OEH), tweede op het EK bij de junioren in 2013, is het speerpunt van de Belgische selectie bij de beloften die ook nog bestaat uit Simon Debognies (OEH), Dieter Kersten (ADD), Steven Casteele (KKS) en Michael Somers (LYRA).

“We mogen mikken op een plaats in de top vijf van het landenkampioenschap en zelfs hopen op het podium”, verklaarde Kimeli, die in november op stage ging om zich voor te bereiden op het EK.

Ook is het uitkijken naar de prestaties van Dieter Kersten en Simon Debognies. Zij eindigden respectievelijk als achtste en elfde op het EK van vorig jaar bij de junioren en lieten ook al mooie dingen zien in hun eerste wedstrijden bij de beloften. Lisa Rooms, 51e bij de junioren in 2015, is de enige vrouwelijke Belgische deelneemster bij de beloften.

Drie atleten zullen de Belgische kleuren verdedigen bij de junioren. Bij de vrouwen zal Justine Tinck, Belgisch kampioene bij de scholieren in 2016 en overtuigend winnares in Roeselare, haar eerste wedstrijd lopen op Europees niveau. Jennen Mortier, 49e in 2015, en Oussama Lonneux komen in actie bij de mannelijke junioren.

Louise Carton, Europees kampioene bij de beloften in Hyères vorig jaar, zal zondag voor de eerste keer een EK betwisten bij de senioren in Chia. Jeroen D’hoedt, Europees kampioen bij de junioren in 2009, vierde bij de beloften in 2010 en vierde bij de senioren in 2013, verdedigt samen met Soufiane Bouchiki, vice-Europees kampioen bij de beloften in 2012, de Belgische kleuren bij de senioren. De twee atleten eindigden achter Kimeli als tweede en derde in Roeselare.

Belgische selectie voor het Europees kampioenschap veldlopen:

Junioren mannen: Jennen Mortier (RCG), Oussama Lonneux (RFCL)

Junioren vrouwen: Justine Tinck (AVLO)

Beloften mannen: Isaac Kimeli (OEH), Simon Debognies (OEH), Dieter Kersten (ADD), Steven Casteele (KKS), Michael Somers (LYRA)

Beloften vrouwen: Lisa Rooms (OEH)

Senioren mannen: Jeroen D’hoedt (CABW), Soufiane Bouchikhi (CABW)

Senioren vrouwen: Louise Carton (ACME)

Tijdschema in Chia (11/12)

10u15 Junioren vrouwen(U20)

10u40 Junioren mannen (U20)

11u10 Beloften vrouwen (U23)

11u50 Beloften mannen (U23)

12u30 Senioren vrouwen

13u10 Senioren mannen

Meer sportnieuws