Di Rupo: “Premier durft De Wever niet tegenspreken”

Foto: BELGA

Di Rupo: “Premier durft De Wever niet tegenspreken”

Print

“We wisten al hoe zwak de MR tegenover N-VA staat. Hier wordt zelfs duidelijk dat de premier Bart De Wever niet durft tegenspreken om onze rechtsstaat te verdedigen.” Op die manier trekt PS-voorzitter Elio Di Rupo van leer tegen de “zwakke” reactie van premier Charles Michel op de campagne die N-VA lanceerde tegen de “wereldvreemde rechters”. Groen-voorzitster Meyrem Almaci verwijt De Wever “dictatoriale trekjes”.

Terwijl de N-VA-staatssecretaris weigert een beslissing van Justitie uit te voeren, en de N-VA-voorzitter kritiek spuit op “militante” en “activistische” rechters “die politiek voeren” en zelfs “een nieuwe invulling aan wetten geven”, houdt de premier het op bijeenroepen van werkgroepen, aldus Di Rupo.

De voorzitter van de Franstalige socialisten herinnert eraan dat een regering het recht heeft een beslissing van Justitie aan te vechten en beroep aan te tekenen. Maar hier valt de voorzitter van de grootste partij van het land “de rechters in het algemeen aan en stelt hij die voor als politieke tegenstanders. Dat is een onaanvaardbare aanval op onze rechtsstaat”, fulmineert Di Rupo.

“Onaanvaardbaar”

Veeleer dan “die uitspraken streng te veroordelen”, zegt Charles Michel “zachtjes” dat hij de juridische mogelijkheden gaat analyseren om het regeringsbeleid te verdedigen, gaat de PS-voorzitter voort. “In plaats van zijn staatssecretaris en de voorzitter van de grootste regeringspartij tot de orde te roepen, zoekt de premier oplossingen om hen te verdedigen. Dat is onaanvaardbaar.”

Di Rupo roept premier Michel op “zich te herpakken” en “de scheiding der machten, onze rechtsstaat en onze democratie echt te verdedigen door Bart De Wever tot de orde te roepen” en door beslissingen van rechters uit te voeren.

Di Rupo: “Premier durft De Wever niet tegenspreken”
Foto: Photo News

“Ik pas voor een dergelijke dictatoriale interpretatie”

Ook Groen-voorzitster Almaci reageert ontzet op de N-VA-houding. “Het ophitsen van gewone burgers tegen rechters in combinatie met het doelbewust verdraaien van de realiteit, is ronduit gevaarlijk. Ik vind dit akelig”, stelt Almaci. Ze laakt dat De Wever een onderscheid maakt tussen goede en slechte rechters. “Als de politiek bepaalt welke rechter we moeten volgen en welke niet, dan is de scheiding der machten in feite opgegeven. De Wever gaat hier rechtstreeks in tegen ‘onze waarden’“, aldus Almaci, die De Wever oproept de inmenging met de rechtspraak te stoppen.

Ook de groene voorzitster vindt dat politici het oneens kunnen zijn met uitspraken van de rechters en die mogen aanvechten, “maar ze moeten ze wel naleven, net als elke burger. Nu lijkt het alsof politici plots verheven zijn boven de wet”, aldus nog Almaci. “Ik pas voor een dergelijke dictatoriale interpretatie van de democratie.”

.

Nu in het nieuws