© Michiel Hendryckx

Rutten: “Hoe kunnen we nog verwachten dat de burgers rechters respecteren?”

“Als politieke leiders de uitspraken van rechters niet respecteren - hoe moeilijk soms ook - hoe willen we dan dat burgers dat doen?” Die vraag lanceert Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten vrijdag enkele uren nadat haar N-VA-collega Bart De Wever de rol van rechters in de visumrel heeft gehekeld.

Na de nieuwe weigering van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken om een visum te verlenen aan een Syrisch gezin uit Aleppo, lanceerde N-VA een campagne op de sociale media om haar staatssecretaris te steunen. Daarin zet de partij zich af tegen de “wereldvreemde rechters”. Daags voordien had het hof van beroep Francken verplicht het gezin een visum te geven. De staatssecretaris liet al horen naar het Hof van Cassatie te gaan.

De campagne kreeg vooral afkeurende reacties, zowel uit de politieke als rechterlijke wereld. N-VA-voorzitter De Wever trok vrijdag in het verweer. Rechters die een wet interpreteren om bij het tegenovergestelde uit te komen van wat de wetgever bedoelde, zijn bezig met politiek voeren, redeneerde hij op de website van zijn partij. “En als een rechter wetten wil maken, moet hij op een lijst gaan staan en het oordeel van de kiezer vragen. Dát is het evenwicht tussen rechtsstaat en democratie”, luidde het.

Op Twitter merkt zijn liberale collega Rutten op dat de scheiding der machten bescherming biedt tegen de willekeur van de politiek. “Algemeen principe. Ieder zijn rol/job”, voegt ze er aan toe, gevolgd door de veelzeggende hashtag #geenturksetoestanden. Open Vld-fractieleider Patrick Dewael had donderdagavond nog verklaard dat rechters wegzetten als wereldvreemd, neerkomt op het ontkennen van de rechtsstaat.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nu in het nieuws