© *

Mechels technologiebedrijf plant chip in bij werknemers

Het Mechels technologiebedrijf New Fusion gaat bij een aantal van zijn werknemers een chip inplanten, die de klassieke badge in de toekomst moet vervangen. “De chip is eigenlijk een verlengstuk van ons lichaam”, zegt zaakvoerder Vincent Nys.

lla

“Het idee is ontstaan op een van onze ‘overlegvrijdagen’”, zegt Nys. “Tijdens die vergaderingen gooit elke werknemer een idee of probleem op tafel waar we dan een maand rond werken. Eén van mijn werknemers was op zoek naar een praktische manier om te ontsnappen aan al die verschillende badges, toegangskaarten en scans. Toen kwamen we op het idee om een chip te ontwikkelen, die alle informatie bundelt onder de huid.”

Mannen en vrouwen

Inmiddels hebben zes van de twaalf werknemers beslist om een chip te laten inplanten. “Uiteraard kan ik als zaakvoerder niet achterblijven”, lacht Nys. “Midden december laten zes mannen vrijwillig een chip inplanten in hun hand. Ze beschouwen de chip eerder als een verlengstuk van hun eigen lichaam en willen na al dat harde werk nu zelf het eindresultaat beoordelen.” Dat het allemaal mannen zijn, is volgens Nys geen toeval. “Er werken ook vrouwen voor New Fusion maar zij kijken nog even de kat uit de boom: ze willen weten of het inplanten pijn doet of littekens nalaat. Ik denk dat mannen nog net iets meer begeesterd zijn door robotica en alles wat met technologie te maken heeft dan vrouwen.”

De chip, zo’n twee millimeter dik en één centimeter lang, wordt onderhuids ingebracht tussen duim en wijsvinger en wordt met behulp van een dikke naald naar de handpalm gevoerd. “En daar blijft hij ook zitten”, zegt Nys. “In het dagelijkse leven zal je geen hinder ondervinden. Integendeel, dankzij het geheugen van de chip zullen er heel wat nieuwe deuren opengaan die het dagelijkse leven gemakkelijker maken.” En het openen van nieuwe deuren mag letterlijk genomen worden.

De chip vervangt de klassieke toegangsbadge binnen het bedrijf en opent elke deur. Maar de technologie biedt nog meer mogelijkheden. “De chip werd uitgerust met een geheugen, dat onder meer de visitekaartjes van het bedrijf bevat. “Als er iemand met een smartphone van het merk Samsung tegen de handpalm toetst, kan je contactloos je kaartje overhandigen aan de andere persoon dankzij een standaard applicatie. Voor iPhone werkt deze technologie momenteel nog niet.

Ontslag

En wat als een werknemer opstapt of ontslagen wordt? “In principe blijft de chip in je hand zitten”, zegt Nys. “Als iemand beslist om op te stappen of ontslagen wordt, zal de chip gedeactiveerd worden. Wie wil kan de chip ook laten verwijderen via een kleine ingreep maar dat is niet noodzakelijk. Je volgende werkgever kan ook gebruikmaken van diezelfde chip en allerlei informatie en codes toevoegen.”

In principe gaat de chip een leven lang mee al wil Nys dat niet meteen bevestigen. “De chip wordt momenteel enkel gebruikt om honden en katten te traceren. Hun levensduurte is heel wat korter dan die van de mens. We hebben geen specifieke data om ons op te baseren en we sluiten niet helemaal uit dat de chip binnen tien jaar niet aan vervanging toe is.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio