© belga

Rechter geeft geen straf na steekpartij op school “om gemoederen niet te verhitten”

Twee voormalige jeugdvrienden en de vader van een van hen hebben zich voor de correctionele rechtbank van Tongeren moeten verantwoorden voor twee vechtpartijen in een Genkse school. Bij een van die vechtpartijen stak een Koerdische jongen twee Turkse studenten met een mes. Om de gemoederen niet te verhitten, suggereerde de rechter dat hij de betrokkenen schuldig zou verklaren, maar hen geen straf zou geven.

Begin januari 2013 was de situatie tussen de Turkse en Koerdische gemeenschap gespannen na een brandstichting in het Koerdische Cultureel Centrum in Genk. Tussen de twee groepen werden tal van opruiende boodschappen heen en weer gestuurd. Een jongen van Koerdische afkomst werd voor zijn aandeel erin door enkele Turkse jongeren op school aangesproken en kreeg enkele klappen.

De directeur van de school verwittigde de familie van het slachtoffer, waarop de vader besliste om zijn zoon van school te halen. Maar ook hij raakte betrokken in een discussie met Turkse jongeren. Bijna gelijktijdig vroeg de moeder aan de andere zoon om zijn jongste broertje van school op te halen. Toen de zoon vernam dat ook zijn vader het slachtoffer was geworden van het duw- en trekwerk stak hij twee jongeren neer.

© Yorick Jansens

De steekpartij was een van de redenen voor enkele Turkse jongeren om te betogen. Die protestactie van 21 januari 2013 liep echter uit de hand.

Zowel de jongen die betrokken was bij de eerste vechtpartij waarbij het broertje van zijn jeugdvriend in elkaar werd geslagen, als diens oudere broer en vader moesten zich verantwoorden voor de vecht- en steekpartij. De rechter sprak scherpe taal en zei dat het hier duidelijk om een uit de hand gelopen etnisch probleem ging. De procureur vroeg een gepaste bestraffing voor hun daden.

Voordat de advocaten van de mannen het woord kregen, telefoneerde de rechter zijn vonnis, dat normaal op 6 januari wordt uitgesproken, al door. Alle drie krijgen ze een gewone schuldigverklaring. “Met dit vonnis wil ik dat de kalmte behouden wordt. Dit vonnis is mijn bijdrage aan de verschillende pogingen van de lokale overheden om de twee gemeenschappen te laten samenleven.”

“Wereldvreemd”

De advocaten gingen akkoord en een van hen liet zich ontvallen dat dit een bewijs is dat niet alle rechters “wereldvreemd” zijn. Een duidelijke uithaal naar de campagne van N-VA over “wereldvreemde rechters” na het arrest dat staatssecretaris Theo Francken verplicht om een visum te geven aan een Syrisch gezin uit Aleppo.

De rechter gaat zich nog wel buigen over de schadevergoedingen die alle betrokkenen van elkaar eisen.

Nu in het nieuws