Nieuwe studie legt discriminatie bij Airbnb bloot

Foto: Shutterstock

Vakantie

Nieuwe studie legt discriminatie bij Airbnb bloot

Print
Het lijkt erop dat Airbnb opnieuw gelinkt wordt aan discriminatie. Een nieuwe studie heeft aangetoond dat verhuurders met een Noord-Afrikaanse of Arabische naam bijvoorbeeld voor een kamer of woonst 3,5 % minder huur krijgen per nacht dan andere verhuurders die iets gelijkaardigs verhuren.

Het grootschalig onderzoek werd opgestart na eerdere klachten van discriminatie bij Airbnb, en bestudeerde 350.000 eigendommen in negentien grote steden in Noord-Amerika en Europa. 

Het rapport heeft aangetoond dat verhuurders met een Noord-Afrikaanse of Arabische voornaam bijvoorbeeld 3,5% minder huur krijgen per nacht dan andere verhuurders die een gelijkaardige kamer of woonst verhuren. De onderzoekers kwamen ook tot de conclusie dat het prijsverschil minder wordt naarmate het aantal recensies op de website toeneemt en dat het bijna verwaarloosbaar wordt als een host twintig 'reviews' krijgt. Roland Rathelot, auteur van de studie en professor economie, besluit dat etnische minderheden bij Airbnb het slachtoffer zijn van 'statistische discriminatie' en dat dit verholpen kan worden zodra Airbnb-gebruikers meer en beter geïnformeerd zouden worden over de advertenties op de website en het hele review-proces.

"Als bijvoorbeeld op de website vooral advertenties van etnische minderheden te zien zijn van een minder goede kwaliteit, en die van goede kwaliteit minder recensies gekregen hebben en dus minder kansen hebben om te tonen dat ze goed zijn, dan zullen bezoekers van de website al snel conclusies trekken: de advertenties van etnische minderheden zijn minder goed. Deze advertenties zullen minder populair zijn en dus ook minder geld opbrengen." 

Een studie van Harvard Business School, die vooral Airbnb in steden in de VS heeft onderzocht, heeft eerder al aangetoond dat gasten met een Afro-Amerikaans klinkende naam 16% minder respons krijgen op hun vraag tot overnachting dan 'blanke' namen. #AirbnbWhileBlack was eerder al trending op social media om deze vorm van discriminatie aan te tonen.

Airbnb heeft nog eens herhaald dat ze maatregelen willen en zullen nemen om alle vormen van discriminatie in de toekomst uit te sluiten.

NIET TE MISSEN