© EPA

Racing Genk kroont zich als enige Belgische ploeg tot groepswinnaar

Racing Genk heeft zich vrijdagmiddag op het veld van de Italiaanse subtopper Sassuolo verzekerd van groepswinst in de Europa League. De Limburgers wonnen hun laatste groepswedstrijd, die donderdagavond uitgesteld werd omwille van de dichte mist, met 0-2. Jeugdproduct Bryan Heynen opende vroeg in de tweede helft op assist van Aly Samatta de score. En Leandro Trossard bezegelde tien minuten voor tijd het lot van de Italianen, die op twee periodes van druk nooit de indruk konden wekken dit Genk echt pijn te kunnen doen.

Genk was voor de aftrap al zeker van de kwalificatie voor de volgende ronde, enkel de groepswinst in poule F stond nog op het spel. Daarvoor volstond bovendien een gelijkspel, dus was Peter Maes gisterenavond al van plan om enkele jonge kerels te laten proeven van het grote werk. Een nacht extra slaap deed hem ook niet van mening veranderen: zo mocht de 19-jarige doelman Nordin Jackers zijn debuut maken, want Bizot kreeg rust van Peter Maes. Die moest het voorts ook doen zonder Pozuelo (geschorst), Nastic, Malinovsky en Susic (allen geblesseerd). Verrassend: bij Sassuolo wijzigde coach Di Francesco zijn basiself wél: Ricci moest plots toch op de bank plaatsnemen, in zijn plaats speelde Caputo.

Sassuolo baadde vanmiddag ook in de zon, er was dus geen beletsel voor een leuke pot voetbal. Of toch: het kleine Mapei-stadion van de Italiaanse subtopper was zo goed als leeg. Ware er niet de vocale steun van de Genk-fans, we hadden geloofd dat het om een oefenwedstrijd ging. Ook de spelers vonden de omstandigheden er niet naar om vol op het gaspedaal te gaan staan: behoudens enkele ver over of naast gaande afstandsschoten, moesten beide doelmannen in de openingsfase niet in actie komen. Sassuolo deed het ook op z’n Italiaans: met een dubbele afweergordel en rekenend op de counter. Genk domineerde dan ook het balbezit, maar speelde te onzorgvuldig om de thuisploeg ook effectief in verlegenheid te brengen.

Pas halverwege de eerste kans was er wat opwinding, toen Leon Bailey snelheid maakte op zijn flank en breed legde tot bij Aly Samatta. De Tanzaniaan schoot echter net naast. Meteen daarna ontsnapte Genk-doelman Jackers aan een pijnlijk debuut toen hij onoordeelkundig uitkwam, maar het geluk had dat Ragusa de bal met de hand meenam en dus afgefloten werd.

Genk bleef slordig omgaan met de kansen, en Sassuolo kwam opzetten: meteen na het half uur tekenden de Italianen voor drie kansen snel op een rij. Eerst moest Ndidi zijn zevenmijlslaarzen aantrekken om een schot van Caputo verijdelen. Even later zette Mazzitelli met een fabelachtig hakje twee Genk-verdedigers in de wind en Adjapong op weg naar doel, maar het schot van de Ghanese Italiaan ging over. En tien minuten voor rust moest Jackers attent zijn toen Matri op pad werd gestuurd.

Meer sportnieuws