Antwerpen verzamelt vijf keer meer zwerfvuil dan Brussel: “Geen wonder dat het hier zo vuil ligt”

Foto: BELGA

Antwerpen verzamelt vijf keer meer zwerfvuil dan Brussel: “Geen wonder dat het hier zo vuil ligt”

Print
Antwerpen -

“Brussel verzamelt vijf keer minder zwerfvuil per inwoner dan Antwerpen en beboet 3,5 keer minder dan Antwerpen. Het kan dus niemand verwonderen dat dit gewest er vuil bijligt”, zei N-VA-fractieleider Johan Van den Driessche in het Brussels Parlement. “Het netheidsbeleid moet dringend centraler, proactiever, innovatiever en strenger worden willen we een ommekeer realiseren”, besloot hij.

In 2015 werd in Brussel slechts 3.546 ton zwerfvuil verzameld of 3 kilo per inwoner tegenover liefst 8.626 ton in Antwerpen of 16,6 kilo per inwoner. “Antwerpen presteert dus vijf keer beter. Het aantal GAS-boetes is daarbij een significante indicatie. In Brussel waren er dat in 2015 4.030 of 3,5 per 1.000 inwoners tegenover 6.229 in Antwerpen of 12 per 1.000 inwoners”, aldus Van den Driessche, voor wie er dan ook veel fout loopt in Brussel op het vlak van het netheidsbeleid.

Enkele problemen zijn ideologisch te verklaren, maar ook het institutioneel kluwen in Brussel is een probleem. Zo wordt er veel te weinig gemeten, worden sluikstort en zwerfvuil veel te weinig proactief verwijderd door georganiseerde acties, en krijgt het repressieve te weinig aandacht.

Netheidsbarometer

N-VA Brussel heeft daar een twintigpuntenplan “Samen houden wij onze buurt net” klaar. Uitschieters zijn een netheidsbarometer om het beleid efficiënter en gerichter te maken, opsporen van wie geen vuilniszakken buitenzet, slimme camera’s en verlichting, een sluikstort-app, netheidcharters met onder meer wijkcomités, scholen en bedrijven, het responsabiliseren van de verpakkingssector, meer toezicht (’s nachts) en inzetten op repressie, het centraliseren van het beleid, de aansturing en de middelen maar met aandacht voor nabijheid en een inhaaloperatie inzake gratis openbare toiletten.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio