© BELGA

Vakbonden protesteren tegen afschaffing PWA-werkers

De vakbonden ACV, ABVV en ACLVB hebben vrijdagmorgen aan het kabinet van Vlaams minister van Werk en Economie Philip Muyters geprotesteerd tegen de afvoering van het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA) en de vervanging door het wijk-werken. De meerwaarde van het PWA-systeem zal hierdoor volledig verdwijnen, vrezen de vakbonden.

In het nieuwe systeem van wijk-werken moeten langdurig werklozen binnen of na 6 maanden de volgende stap zetten in een traject naar werk. De vakbonden verduidelijk evenwel dat niet iedereen in het PWA-systeem zomaar terechtkan op de gewone arbeidsmarkt. Vaak gaat het om mensen met een fysieke beperking of zonder het juiste diploma. Uit protest overhandigden de vakbonden een petitie van 14.000 handtekeningen aan het kabinet van minister Muyters.

De bonden vrezen dat vele wijk-werkers na de periode van zes maanden in de werkloosheid zullen vallen, terwijl ze in het PWA-systeem kunnen blijven werken tot aan hun pensioen. “Nu zitten er 12.000 mensen in dat PWA-stelsel, maar er moeten ook voldoende plaatsen zijn op de gewone arbeidsmarkt om hen te laten doorstromen”, aldus nationaal secretaris van ACV Ann Vermorgen. Bovendien krijgen de PWA-werkers voor het, vaak maatschappelijke, werk een extra stimulans van 4,10 euro per uur bovenop hun werkloosheidsuitkering. Die maatregel moet behouden worden, stellen de vakbonden.

Maandag kondigde minister Muyters al aan dat de invoering van het nieuwe systeem van wijk-werken met een half jaar wordt uitgesteld en pas zal ingaan op 1 januari 2018.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nu in het nieuws