© EPA

Tweede McLaren-rapport

Meer dan 1.000 Russische sporters betrokken bij dopingschandaal, Russische overheid blijft ontkennen

Het Wereldantidopingagentschap WADA bracht afgelopen zomer een door de staat georganiseerd dopinggebruik in Rusland aan het licht. Nu blijkt dat meer dan duizend Russische atleten tussen 2011 en 2015 van dat dopingprogramma hebben gebruikgemaakt. Het gaat om 30 verschillende sporten, waaronder onder meer ook het voetbal. Dat is de conclusie van het tweede deel van het McLaren-rapport dat vrijdag in de Britse hoofdstad Londen bekendgemaakt werd.

“We kunnen nu officieel bevestigen dat het georganiseerde dopingschandaal van Rusland teruggaat tot ten minste 2011 en doorging tot na de Olympische Spelen van Sochi”, vertelde de Canadese sport advocaat Richard McLaren vrijdag bij de bekendmaking van het tweede luik uit zijn rapport. “Het was een doofpotoperatie die evolueerde van ongecontroleerde chaos naar een geïnstitutionaliseerde en gedisciplineerde samenzwering om olympische medailles te veroveren. Er zijn meer dan 1.000 Russische sporters bij betrokken.”

“Het systeem begon in 2011 maar werd verfijnd op de Zomerspelen van Londen 2012, de Universiteitsspelen in 2013, de wereldkampioenschappen atletiek datzelfde jaar in Moskou en natuurlijk de Winterspelen in Sochi van 2014. Vooral in Londen werd door het Russische olympische team vals gespeeld op een ongeziene schaal. Maar niemand testte positief.”

In Sochi zou er geknoeid zijn met dopingstalen van twaalf Russische medaillewinnaars, onder wie vier goudenmedaillewinnaars. Op de Paralympische Spelen zou het gaan om de stalen van zes paralympiërs.

© AFP

“De door de staat georganiseerde samenzwering werd geïnstalleerd in samenwerking met het ministerie van Sport, het antidopingagentschap Rusada, het antidopinglaboratorium van Moskou en de geheime dienst FSB om positieve dopingcontroles te manipuleren.”

Mannelijk DNA in urinebuisjes van vrouwelijke atleten

Tijdens de Olympische Winterspelen van Sochi in 2014 werden urinebuisjes door gaten in de muur doorgegeven en Rusland had daarbij een manier gevonden om de zegel te openen zonder dat de controleurs dat zagen, en dat alles met de hulp van de overheid en geheime agenten.

“Die techniek werd steeds verder verfijnd. Het ging daarbij niet om individuele gevallen, maar om een georganiseerde infrastructuur. Zo werd er mannelijk DNA gevonden in de urinestalen van twee vrouwelijke hockeyspeelsters. Een onomstotelijk bewijs dat de originele stalen bewerkt en verwisseld werden. Om de positieve urinestalen te manipuleren werd er zout en Nescafé aan de stalen toegevoegd.”

Rusland blijft ontkennen

Rusland ontkent ook na de publicatie van het tweede deel van het McLaren-rapport het bestaan van een door de staat georganiseerd dopingprogramma, zo maakte het Russische ministerie van Sport vrijdag bekend.

“Het Russische ministerie van Sport ontkent het bestaan van elke vorm van overheidssteun aan dopingpraktijken en wil met een nultolerantiebeleid de strijd tegen doping voortzetten”, klinkt het in een persmededeling. Aan nieuwsagentschap Itar-Tass liet het ministerie weten het McLaren-rapport uitvoerig te zullen bestuderen.

De reactie komt er nadat eerder op vrijdag het tweede deel van het McLaren-rapport gepubliceerd werd. Daaruit bleek dat meer dan duizend Russische atleten uit een dertigtal sporten tussen 2011 en 2015 gebruik gemaakt hebben van een door de Russische staat georganiseerd programma om positieve dopingtesten te manipuleren.

De manipulatie van de positieve dopingtests zou volgens het onderzoeksrapport plaatsgevonden hebben tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen, de Universiade en het WK atletiek in 2013, en de Paralympische Spelen en Winterspelen van 2014 in het Russische Sochi.

President Vladimir Putin blijft buiten schot

Richard McLaren heeft geen aanwijzingen dat de Russische president Vladimir Poetin op de hoogte was van gestructureerd dopinggebruik in zijn land. Dat verklaarde de Canadese jurist vrijdag na de publicatie van het tweede deel van zijn WADA-rapport. McLaren heeft evenmin “direct bewijs” dat vicepresident Vitali Moetko, voormalig minister van Sport, betrokken was en ook het Russische Olympische Comité blijft buiten schot.

Uiteindelijk leiden de sporen niet verder dan de voormalige viceminister van Sport Yuri Nagornykh. Toch heeft McLaren het over een “staatssysteem”. “Als je een gecentraliseerd systeem hebt, waarbij verschillende partijen betrokken zijn en dat onder toezicht staat van het ministerie van Sport, kan je dat een staatssysteem noemen. Ik vermoed dat de Russen het daar niet mee eens zullen zijn. Voor hen impliceert een staatssysteem dat leidinggevende personen binnen de regering betrokken zijn. Voor mij is de nuance louter vocabulair: staatssysteem, gecentraliseerd, systematisch, onder voogdij van het ministerie van Sport... Je kan het anders noemen, maar het betekent allemaal hetzelfde.”

McLaren heeft er vertrouwen in dat de Russische dopingpraktijken zich niet zullen herhalen. “Toch niet in Rusland en zeker niet in deze vorm. Het hele systeem is ontmanteld en het WADA houdt heel nauwlettend een oogje in het zeil. Het systeem dat ik in mijn rapport beschrijf, bestaat niet meer. Ik ben er ook van overtuigd dat in Rusland de bereidheid bestaan om schoon schip te maken. Sinds mijn vorige rapport heb ik heel wat Russische beleidsmakers gesproken en hun oprechtheid en hunker naar verandering heeft me getroffen. Ze staan echter voor een zware taak. Iedereen moet overtuigd worden, de atleten, de trainers... Het is een hele cultuur die moet veranderen en dat heeft tijd nodig.”

Isinbayeva trekt kandidatuur voorzitterschap in

Haast op hetzelfde ogenblik als de bekendmaking van het tweede deel uit het McLaren-rapport, liet tweevoudig olympisch kampioene Yelena Isinbayeva weten dat ze haar kandidatuur voor het voorzitterschap van de Russische Atletiekfederatie ARAF intrekt.

“Ik trek mijn kandidatuur in omdat ik eerder verkozen ben tot voorzitster van de Raad van toezicht van het antidopingagentschap Rusada”, liet de 34-jarige Isinbayeva vrijdag optekenen. Nadien werd er door het Wereldantidopingagentschap WADA afkeurend gereageerd op de benoeming van de wereldrecordhoudster in het polsstokspringen. Donderdag werd Isinbayeva vervolgens verkozen als lid van het Uitvoerend Comité van het Russisch Olympisch Comité (ROC).

Vrijdag wordt er een nieuwe voorzitter van de Russische Atletiekfederatie gekozen. Met huidig voorzitter Dmitry Shlyakhtin, secretaris-generaal Mikhail Butov en voormalig olympisch kampioen Andrei Silnov blijven er nog drie kandidaten over.

IOC behoudt maatregelen

In een eerste versie van het McLaren-rapport, dat in juli verscheen, stelden de onderzoekers dat in Rusland een jarenlange door de staat gestimuleerde dopingcultuur heerste. Het IOC besliste hierop Rusland te straffen. Geen enkele Russische atleet mocht deelnemen aan de Paralympische Spelen in Rio en Rusland kreeg geen toelating om grote sportkampioenschappen te organiseren. Voor de Olympische Spelen kwam er geen volledig verbod op Russische atleten. De individuele sportfederaties moesten beslissen of de Russische atleten op hun onderdeel konden meedoen aan de Spelen. Het IOC liet eerder deze week al weten dat tot nader order de maatregelen die afgelopen juli genomen zijn ten aanzien van Rusland zullen worden behouden.

Olympisch Comité gaat alle Russische stalen van 2012 en 2014 hertesten

Het Internationaal Olympisch Comité zal hertesten uitvoeren op alle stalen die werden afgenomen bij Russische atleten op de Zomerspelen van 2012 in Londen en de Winterspelen van 2014 in Sochi. Dat verklaarde het IOC vrijdag na de publicatie van het tweede deel van het McLaren-rapport.

Uit het rapport van WADA-onderzoeker Richard McLaren blijkt dat meer dan duizend Russische atleten uit een dertigtal sporten tussen 2011 en 2015 gebruik gemaakt hebben van een door de Russische staat georganiseerd programma om positieve dopingtesten te manipuleren.

“De bevindingen van het rapport tonen aan dat er een fundamentele aanval was op de integriteit van de Olympische Spelen en de sport in het algemeen”, aldus het IOC, dat eerder al begon met nieuwe analyses van in 2012 afgenomen stalen. Daarbij werden al elf Russen positief bevonden. De 63 bloedmonsters die in Sochi bij Russen werden afgenomen, werden ook al opnieuw geanalyseerd. Daarbij kwam geen dopinggebruik aan het licht. Het IOC zal nu ook de 254 urinemonsters opnieuw onderzoeken.

Het IOC voerde inmiddels met modernere wetenschappelijke methodes hertesten uit op 1.243 staten van de Spelen van 2008 en 2012. Dat leverde liefst 103 nieuwe dopingzaken op.

Meer sportnieuws