© BELGA

Op de tanden bijten

Druk weekend voor toppers in het veld: uitgerekt trapje en heuse klassieker

In Essen wordt zaterdag de vierde manche van de DVV Verzekeringen Trofee gereden. Wout van Aert leidt comfortabel in het klassement met 2:06 voorsprong op Kevin Pauwels en won er de voorbije twee jaar. Hij kan zaterdag voor een drie op drie zorgen. In Overijse vindt een dag later de tachtigste editie van de Druivencross plaats, een wedstrijd die geen deel uitmaakt van een regelmatigheidscriterium, maar wel een mooi deelnemersveld kan presenteren. Met zowel Wout van Aert als Mathieu van der Poel op de startlijst.

Zaterdag: uitgerekt trapje in Essen

Het parcours aan de Belgisch-Nederlandse grens onderging een aantal aanpassingen. Zo moeten de renners na de eerste materiaalpost een aantal extra heuveltjes overwinnen. Net zoals de Flandriencross in Hamme en de Azencross in Loenhout blijft de veldrit in Essen echter een snelle cross. Op 250 meter van de finish wacht nog een laatste obstakel. “Een uitgerekt trapje”, licht parcoursbouwer Erwin Vervecken toe. “De eerste twee treden liggen nog ver van elkaar verwijderd en zijn makkelijk te beklimmen met de fiets. De laatste treden liggen veel dichter bijeen, mogelijk kunnen de technische jongens daar nog het verschil maken.”

Mathieu van der Poel won de Flandriencross in Hamme, de eerste twee manches in de DVV Verzekeringen Trofee kwamen op naam van Wout van Aert in Oudenaarde en Ronse. Van Aert won vorige week in Spa-Francorchamps, trainde de voorbije week in Spanje en hoopt zijn goede vorm opnieuw te etaleren in Essen waar hij zowel in 2014 als in 2015 wist te winnen. Hij hoopt om in Essen voor een drie op drie te zorgen. Hij leidt comfortabel in het klassement met ruim twee minuten voorsprong en kan die leidersplaats verder verstevigen.

In de tussenstand van de DVV Verzekeringen Trofee steekt belofte Eli Iserbyt er met kop en schouders bovenuit. Eerste achtervolger Nicolas Cleppe moet al een kloof van bijna drie minuten dichten. Bij de vrouwen leidt Thalita De Jong met 1:46 voorsprong op Jolien Verschueren, Sanne Cant staat derde op 2:21

Zondag: de moeder van alle crossen

Andere eendagscrossen hadden de voorbije weken te lijden onder de afwezigheid van de toppers, maar in Overijse is daar geen sprake van. De klassieker, bekend als ‘de moeder van alle crossen’, kan rekenen op de belangstelling van bijna alle grote namen, alleen Laurens Sweeck is niet van de partij. Lars van der Haar ontbreekt dan weer wegens zijn blessure die al weken aansleept.

Vorig jaar wist Mathieu van der Poel te winnen, ook nu lijkt hij de favoriet op het uitdagende parcours met alleen natuurlijke hindernissen en waar de Tenotshelling opnieuw van de partij is, een helling die telkens weer in de kuiten kruipt en waar de crossers na enkele passages op de tanden moeten bijten. Vorig jaar wist Mathieu van der Poel te winnen. Dat was toen zijn eerste zege na zijn comeback in het veld na zijn knieblessure, in een editie zonder Sven Nys, Lars van der Haar en Wout van Aert.

© BELGA

Naar aanleiding van de verjaardagseditie wordt bovendien een kampioenenreünie georganiseerd. Zo zullen elf oud-wereldkampioenen en achttien nationale kampioenen uit België, Nederland en Duitsland aanwezig zijn, en loopt er ook een tentoonstelling voor het publiek.

Meer sportnieuws