© ap

Schandaal deint steeds verder uit

Hallucinante cijfers over seksueel misbruik in Engels jeugdvoetbal

Het schandaal over seksueel misbruik in het Engels voetbal blijft maar uitdeinen. Nadat enkele ex-profspelers een pijnlijke bekentenis deden, ging de bal aan het rollen en kwamen nog meerdere misbruiken aan het licht. Volgens de krant Daily Mail leverde het politieonderzoek nu al enkele hallucinante resultaten op: meer dan 600 jonge voetballers van bij 98 clubs dienden een klacht in over in totaal 83 jeugdtrainers die zich zouden hebben misdragen. De leeftijden van de slachtoffers varieert van zeven tot twintig jaar...

vml

Andy Woodward en Steve Walters waren de eerste ex-voetballers die het deksel lichtten van wat blijkt een stevig stinkende pot te zijn. De cijfers zijn hallucinant:

- 638 jonge voetballers dienden klacht in

- 98 verschillende clubs waren betrokken

- in totaal 83 jeugdtrainers genoemd

- slachtoffers waren tussen 7 en 20 jaar

- in 98% van de gevallen ging het om jongens, 2% meisjes

Hoewel de clubs in het nieuwste onderzoek niet bij naam worden genoemd, circuleren de namen van Chelsea, Manchester City, Leeds United, Southampton, Leicester City, Aston Villa, Celtic en Crewe.

“We werken nauw samen met de FA om ervoor te zorgen dat alle relevante informatie kan bijdragen in het onderzoek”, aldus Simon Bailey, die het politieonderzoek naar kindermisbruik in het voetbal leidt. “We blijven dan ook oproepen dat iedereen die ooit slachtoffer was zich meldt bij de politie. We nemen elke melding ernstig.”

Eerder raakte al bekend dat ook FIFA actie wil ondernemen tegen kindermisbruik: “Er zijn in het leven bijna geen ergere dingen denkbaar dan kindermishandeling”, aldus FIFA-voorzitter Infantino, die opriep tot een beleid van ‘zero tolerance’. “Degenen die zich daar schuldig aan maken, moeten zwaar worden gestraft. Ze moeten verdwijnen uit het voetbal, zonder twijfel. Maar dat is niet genoeg. Ze verdienen ook een strafrechtelijke straf.”

Meer sportnieuws