Wilders noemt rechters “knettergek” en gaat in beroep tegen veroordeling

Geert Wilders Foto: AP

Wilders noemt rechters “knettergek” en gaat in beroep tegen veroordeling

Print

De rechter oordeelt dat de Nederlandse rechtspopulistische politicus Geert Wilders zich schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie in verband met zijn “minder-Marokkanen” uitspraken. De rechter legt Wilders echter geen straf op: “vaststelling is voldoende”. Het Openbaar Ministerie had een boete van 5.000 euro geëist. Wilders gaat in beroep tegen de uitspraak.

“We zijn van oordeel dat de uitspraken van Geert Wilders niet vallen onder vrijheid van meningsuiting. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan groepsbelediging.” aldus de rechter. Ook is Wilders schuldig bevonden aan het aanzetten tot discriminatie. Wel werd hij vrijgesproken van het aanzetten tot haat. Hierbij ging het om zijn “minder-Marokkanen” uitspraken van 19 maart 2014. De rechter volstaat met de vaststelling van de norm dat Wilders schuldig is en legt hem geen straf op.

Wilders maakte direct na de uitspraak bekend dat hij in hoger beroep gaat via een persbericht van de advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops: “Wilders heeft ons te kennen gegeven tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan en is van mening dat de uitspraak een groot verlies voor de democratie en de vrijheid van meningsuiting is. Het hoger beroep zal komende week worden ingesteld.” Ook tweette Wilders dat de veroordeling “knettergek” is en dat hij, en half Nederland, door drie PVV-hatende rechters is veroordeeld:

Tijdens de uitspraak zei de rechter: “Er is maar een maatstaf bij het beoordelen van de eis: het recht. Persoonlijke opvatting spelen hierbij geen rol.” Ook zei de rechter dat tevens voor politici de vrijheid van meningsuiting gebonden is aan het recht: “Geert Wilders staat niet boven de wet. Dit is geen politiek proces.”

“Denigrerend en beledigend”

De rechter: “Wij stellen vast dat Wilders met minder Marokkanen een groep mensen helder heeft geïdentificeerd. Namelijk een groep mensen van Marokkaanse afkomst.” Hiermee gaat de rechter mee met het Openbaar Ministerie in het oordeel dat er sprake is van een ras als het gaat om zijn uitspraken. Ook maakte Wilders geen verschil tussen criminele en niet-criminele Marokkanen, aldus de rechter, die de uitspraken “denigrerend en beledigend” voor de bevolkingsgroep Marokkanen noemde.

Ook stelde de rechter dat Wilders nooit heeft onderbouwd waarom de rechtbank een “neprechtbank” zou zijn. Hij noemt het een politicus “onwaardig” zoals Wilders zich uitliet. Zijn speech over “minder Marokkanen” ging om een georganiseerde toespraak met van tevoren geplande antwoorden aldus de rechter: “Zijn uitlatingen komen niet overeen met zijn partijprogramma en er is geen bijdrage geleverd aan publieke debat. Daarom is zijn uitleg achteraf dat het om criminele Marokkanen ging niet van belang.”

Eis van procureurs

De uitspraak in de rechtszaak tegen de Nederlandse politicus Geert Wilders vond vrijdag om 11.00 uur plaats. De procureurs Wouter Bos en Sabina van der Kallen zeiden eerder dat het “wettig en overtuigend bewezen” was dat de voorman van de Partij voor de Vrijheid (PVV) zich schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging, en het aanzetten tot haat en discriminatie. Tegen de politicus werd een boete van 5.000 euro geëist. Wilders en zijn advocaat, Geert-Jan Knoops waren niet bij de uitspraak aanwezig.

Minder Marokkanen

In maart 2014, tijdens de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen, scoorde Geert Wilders met zijn partij PVV bijzonder goed in Den Haag en Almere. Tijdens een speech in Den Haag zei Wilders dat Den Haag “een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen moet worden.” Een week later vroeg hij een zaal vol PVV-kiezers: “Willen jullie in deze stad en dit land meer of minder Marokkanen?” Het antwoord luidde: “Minder! Minder!” “Nou”, zei Wilders daarop, “dan gaan we dat regelen.”

In een mum van tijd stroomden 6.400 aangiften en klachten binnen, waarna het Openbaar Ministerie besliste Wilders te vervolgen wegens discriminatie van een bevolkingsgroep en het aanzetten tot haat en discriminatie.

Geert Wilders was grotendeels afwezig tijdens het proces maar tweette wel herhaaldelijk zijn mening over de rechtszaak. Op de laatste dag van het proces maakt Wilders ook gebruik van zijn recht op een slotpleidooi. Vrijdag tweette hij alvast dat hij ongeacht de uitspraak ‘de waarheid zal blijven spreken over het Marokkaanse probleem.’

#IkSteunWilders

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter was er ook als de kippen bij om de uitspraak van de rechters te bekritiseren. “Wat Nederland en Europa nodig hebben is MEER Wilders en MINDER Marokkanen!” Hij voegde er nog een speciale hashtag aan toe die verdacht veel lijkt op die van Theo Francken: #IkSteunWilders

.

Nu in het nieuws