© RR

Coalitiepartners scherp voor N-VA: “Een regeringspartij kan rechters niet zomaar afdreigen”

“In een concrete zaak heeft een rechter altijd gelijk tot een hogere rechter hem tegenspreekt”. Dat zei justitieminister Koen Geens (CD&V) vrijdag voor aanvang van de ministerraad. Hij antwoordde op vragen over het humanitair visum voor een Syrische familie uit Aleppo. Het hof van beroep vindt dat ons land dat moet toekennen, maar staatssecretaris Theo Francken (N-VA) wil dat niet en vecht het arrest aan bij cassatie. Ook Open Vld, de derde Vlaamse regeringspartij, was streng voor N-VA.

“In een geval als deze is het wijs om met de tegenpartij te onderhandelen over de dwangsom”, zegt Geens. Volgens de justitieminister zijn er twee mogelijkheden: de dwangsom betalen (die bedraagt 4.000 euro per dag dat het visum niet wordt toegekend) of de dwangsom opzij laten zetten (laten consigneren).

Geens sprak zich niet uit over de campagne die de N-VA voert om Francken te steunen en die spreekt van “wereldvreemde” rechters. Hij wees wel op de onafhankelijkheid van de machten. Geens merkte ook op dat, wanneer rechtspraak betwist wordt, het altijd mogelijk is om de wet te wijzigen. “Wat ik wel weet, is dat je beslissingen van justitie moet uitvoeren. We zijn voor de uitvoering van straffen, dus ook van rechterlijke beslissingen”.

Beluister de reactie van Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aan VRT:

MR-vicepremier Didier Reynders was voorzichtig. Hij wees erop dat de juridische procedure nog loopt en dat er cassatieberoep zou volgen. “Voor de rest is het wenselijk om zich te onthouden van commentaar, ook voor een minister of een partij”.

“Niet afdreigen”

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) klonk strenger in zijn oordeel: “Iedere vogel zingt zoals hij gebekt is, maar ik vind wel dat een regeringspartij niet zomaar rechters kan beginnen afdreigen”, zei De Croo. “Men zou ook niet aanvaarden dat een burger dat doet.”

“Migratiebeleid verdedigen”

Ook vicepremier Jan Jambon (N-VA) werd vanochtend omstuwd door de pers, maar uit zijn mond geen slecht woord over de uitspraken van zijn partijgenoten die rechters wereldvreemd noemen. “Heb ik al ooit afstand genomen van een N-VA-campagne?”, klonk het droog. “Ik vind dat we er vooral voor moeten zorgen dat het migratiebeleid van deze regering niet op de helling wordt gezet”, zo verdedigde hij de partijlijn.

Nu in het nieuws