© twitter

Overlever leert opnieuw stappen

De nobele boodschap achter het nieuwe logo van Chapecoense na vliegtuigcrash

Het getroffen Chapecoense heeft een nieuw embleem. De Braziliaanse voetbalclub die bij een vliegtuigcrash bijna zijn volledige A-kern verloor, paste zijn clublogo symbolisch aan met twee sterren. En daar zit een nobele boodschap achter.

vml

Het vliegtuig met de selectie van Chapecoense, journalisten en stafleden stortte eind november neer in de buurt van Medellin, waar de Brazilianen de eerste finalewedstrijd van de Copa Sudamericana zouden spelen tegen Atlético Nacional. In totaal kwamen 71 mensen om het leven. Slechts zes passagiers overleefden de crash: drie voetballers, twee crewleden en een journalist. De getroffen club werd zaterdag postuum tot kampioen van de Copa Sudamericana gekroond, dat liet de Zuid-Amerikaanse Voetbalconfederatie (CONMEBOL) officieel weten.

De eerste ster op het nieuwe logo verwijst naar die titel van de Copa Sudamericana. De ster is wit “als een teken van vrede en van de rust die onze eeuwige kampioenen hebben gevonden. De witte kleur symboliseert ook het licht dat ons in de toekomst zal begeleiden.”

De tweede ster in de letter F, die verwijst naar Football, is “een subtiele maar krachtige manier om degenen die hun leven hebben gewijd aan Chapecoense te eren”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Overlever leert opnieuw stappen

Intussen proberen de overlevers van de crash hun leven weer op te pakken. Stap voor stap, helaas ook letterlijk zoals blijkt uit een video van een speler die opnieuw moet leren stappen. Verdediger Alan Ruschel herstelt echter sneller dan de dokters hadden durven hopen. Ruschel vertoeft momenteel nog in Colombia maar zou binnenkort naar zijn thuisland kunnen terugkeren om daar verder te revalideren...

Eidur Gudjohnsen biedt aan om bij Chapecoense te gaan spelen na vliegtuigcrash

© AP

Eidur Gudjohnsen heeft op Twitter laten weten dat hij bereid is om bij Chapecoense te spelen als ze zijn hulp nodig hebben. Het Braziliaanse team verloor bijna al zijn spelers in een vliegtuigcrash.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ex-Brugge speler Eidur Gudjohnsen heeft zijn hulp aangeboden aan de Braziliaanse voetbalploeg Chapecoense. “Als ze plaats hebben voor mijn, dan zou ik uit respect voor ze spelen,” klinkt het. De 38-jarige spits speelde van januari 2013 tot juli 2014 bij Club Brugge, na een seizoen bij Cercle Brugge. De Ijslander speelde eerder al bij Tottenham Hotspur, Barcelona, en Chelsea.

In zijn tweet verwijst Gudjohnsen ook naar Ronaldinho. Er waren geruchten dat Ronaldinho aangeboden had om gratis voor Chapecoense te spelen, maar die blijken niet te kloppen. De voormalig wereldster wil de ploeg wel helpen, al zal dat niet met zijn voetbalkunsten zijn.

Nu pakt Barcelona uit met nieuwe geste voor Chapecoense

© EPA

FC Barcelona heeft Chapecoense uitgenodigd voor de Joan Gamper Trofee, een jaarlijks oefentornooi. De meeste spelers van de Braziliaanse club kwamen vorige week om bij een vliegramp, waarna een golf van solidariteit door de voetbalwereld raasde.

Lees meer: Spelers Chapecoense postuum uitgeroepen tot winnaar van Copa Sudamericana

Afgelopen zaterdag al eerden de spelers van Barcelona en Real Madrid op ingetogen wijze hun overleden collega’s (zie video onder), nu gaat de Catalaanse club een stap verder. Het nodigt het Chapecoense uit om in de zomer van 2017 deel te nemen aan de Joan Gamper-trofee, een traditionele voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen.

“We willen de 71 mensen die omkwamen en hun familie eren”, schrijft Barcelona op de clubsite. “Samen met de uitnodiging bieden we ook aan om de club sportief en organisatorisch te helpen en terug op niveau te brengen.”

© AFP

Mooi gebaar na vliegtuigcrash: Chapecoense uitgeroepen tot winnaar Copa Sudamericana

© AFP

Chapecoense is zaterdag (plaatselijke tijd) tot kampioen van de Copa Sudamericana gekroond. Dat heeft de Zuid-Amerikaanse Voetbalconfederatie (CONMEBOL) beslist, aldus Chapecoense-voorzitter Ivan Tozzo.

De club uit het Braziliaanse Chapecó, dat maandag een groot deel van de selectie verloor bij de vliegramp in Colombia, ontvangt ook het prijzengeld van twee miljoen dollar (ongeveer 1,9 miljoen euro).

Het vliegtuig met de selectie van Chapecoense, journalisten en stafleden stortte maandagavond neer in de buurt van Medellin, waar de Brazilianen de eerste finalewedstrijd van de Copa Sudamericana zouden spelen tegen Atlético Nacional. In totaal kwamen 71 mensen om het leven. Slechts zes passagiers overleefden de crash: drie voetballers, twee crewleden en een journalist.

Vlak na het ongeluk liet de Colombiaanse tegenstander al weten de beker van het toernooi aan Chapecoense te willen schenken. De CONMEBOL schaarde zich achter die wens.

Meer sportnieuws