“Middeleeuwse” crèche mag toch openblijven ondanks tiental klachten

Foto: Photo News

“Middeleeuwse” crèche mag toch openblijven ondanks tiental klachten

Print

Een hardhandige onthaalmoeder uit Waregem, die begin dit jaar ook even opgepakt werd, moet zich van de onderzoeksrechter laten behandelen voor haar agressief gedrag tegenover kinderen. Het gerecht in Kortrijk behandelt nu al een tiental klachten tegen de vrouw, allemaal van slagen en verwondingen aan kinderen. Maar haar crèche sluiten moet de vrouw voorlopig niet. Zo vindt ook Kind en Gezin.

Het zijn er “middeleeuwse toestanden” bij de onthaalmoeder in Waregem. Dat zegt een gerechtelijke bron. “Kinderen worden er hardhandig behandeld. Ze krijgen slaag als ze stout zijn en de onthaalmoeder stuurt hen soms zonder eten naar bed, als straf. De vrouw heerst met ijzeren hand.”

De zaak startte begin dit jaar. Na een aantal klachten begon het parket van Kortrijk een onderzoek. Verschillende ouders getuigden dat hun kindjes met verwondingen thuiskwamen. “Geen levensbedreigende zaken tot hiertoe. Eén kindje liep wel een verdachte hersenschudding op. Andere kinderen stonden vol blauwe plekken toen de ouders hen kwamen ophalen.”

Cursus volgen

Bij de onderzoeksrechter zou de vrouw verklaard hebben dat ze fouten gemaakt heeft, en dat ze spijt heeft. De vrouw kon na haar verhoor wel meteen beschikken. De onderzoeksrechter legde haar wel de voorwaarde op dat ze cursussen moest volgen om te leren omgaan met kinderen. De crèche sluiten vonden ze niet nodig.

Ook Kind en Gezin dringt niet aan op een sluiting. “Voor het onderzoek startte, hadden we al klachten binnengekregen. We hebben toen de Zorginspectie naar de onthaalmoeder gestuurd, maar die kon niets abnormaals vaststellen”, zegt woordvoerder Fran Van Swalm. “Een sluiting is voor ons op dit moment niet aan de orde. We doen dat in de huidige stand van zaken alleen als het gerecht ons communiceert dat de toestand dermate zorg­wekkend zou zijn. Maar die informatie hebben we tot nu toe niet gekregen.”

Maar ondertussen zouden er de afgelopen weken opnieuw vier klachten van kindermishandeling binnengelopen zijn tegen de vrouw, zo meldt een gerechtelijke bron. Het parket onderzoekt nu ook deze nieuwe feiten.

De onthaalmoeder in kwestie wil niets kwijt over het gerechtelijk onderzoek tegen haar. “Behalve dan dat het allemaal verzinsels zijn. Het onderzoek zal aantonen dat er helemaal niets van aan is.”

Het parket wil alleen kwijt dat er een onderzoek loopt tegen naar de vrouw.

.

Nu in het nieuws