Zuid-Koreaans parlement stemt voor afzetten president

Park Geun-hye. Foto: REUTERS

Zuid-Koreaans parlement stemt voor afzetten president

Print

Het Zuid-Koreaanse parlement heeft vrijdag een motie van de oppositie aangenomen ter afzetting van presidente Park Geun-hye in verband met een link tot een corruptieschandaal. Dit heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gemeld.

Er stemden in de Nationale Assemblée 234 parlementsleden voor een impeachment, ruim boven het vereiste minimum van 200 stemmen of een tweederde meerderheid. Er waren 56 tegenstemmen.

Het Grondwettelijk Hof moet nu de legitimiteit van de motie onderzoeken, wat tot 180 dagen kan vergen, aldus Yonhap.

Vooraleer die beslissing valt, neemt de premier de presidentiële verantwoordelijkheden over.

In 2004 deed dat Hof er 64 dagen over om de afzetting van president Roh Moo-hyun te bekrachtigen.

Park (64) zelf wordt ervan beticht haar boezemvriendin Choi Soon Sil te hebben toegelaten zich in staatszaken te mengen en toegang te hebben verleend tot officiële documenten van de staat. Ook wordt het eerste vrouwelijk staatshoofd in Seoel ervan verdacht op toonaangevende bedrijven, zoals elektronicagigant Samsung, druk te hebben uitgeoefend om te doneren aan twee door Choi gecontroleerde stichtingen, en die donaties zou Choi voor persoonlijk gewin hebben aangewend.

Het schandaal heeft het bestuur van Aziatische land wekenlang verlamd en het kwam tot straatprotesten.

Park heeft de betichtingen tegen haar steeds afgewimpeld.

Vrijdag heeft ze zich verontschuldigd voor de politiek chaos die zij door haar, naar eigen zeggen, “onachtzaamheid” in het land heeft veroorzaakt. In een televisietoespraak riep zij op waakzaam te blijven in verband met de economie en de veiligheid van Zuid-Korea.

Normaliter zijn er in Zuid-Korea in december 2017 presidentsverkiezingen. Indien het Grondwettelijk Hof het impeachment valideert, zullen die eerder moeten plaatsvinden, aldus Yonhap. Wettelijk gezien moeten er verkiezingen komen binnen de zestig dagen na het opstappen of het afzetten van een president.

.

Nu in het nieuws