“Leerlingen met beperking in gewoon onderwijs niet houdbaar zonder extra middelen”

Archiefbeeld. Foto: Wouter van Vaerenbergh.

“Leerlingen met beperking in gewoon onderwijs niet houdbaar zonder extra middelen”

Print

Voor de onderwijskoepels Katholiek Onderwijs Vlaanderen en Gemeenschapsonderwijs (GO! ) is het M-decreet, waardoor leerlingen met een beperking of leerstoornis zich kunnen inschrijven in een gewone school, onhoudbaar zonder extra middelen. Dat zeggen de koepels vrijdag in de krant De Morgen.

Sinds september 2015 maakten enkele duizenden leerlingen de overstap, maar zowel scholen als ouders zitten met frustraties, klinkt het. Soms omdat leerlingen toch geweigerd worden, vaak omdat de leerkrachten zich overbevraagd voelen en de kinderen niet genoeg ondersteuning krijgen.

“Er gebeurt niets dat wij niet hebben voorspeld”, aldus Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs. “Er waren extra middelen gevraagd, maar die zijn uitgebleven. We zitten daarom met een onhoudbare situatie. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen.”

“Ook leerkrachten moeten zuurstof krijgen”

GO!-bestuurder Raymonda Verdyck geeft aan dat leerkrachten en directeurs inclusie omarmen, maar dat “het heel moeilijk wordt om dit volledig te realiseren zonder dat er middelen bijkomen”. “We blijven alle moeite doen, maar er wordt ontzettend veel van het onderwijs gevraagd. Op een gegeven moment moeten de leerkrachten ook zuurstof krijgen.”

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits stelt nog in de krant dat in het voorjaar een evaluatie volgt van het M-decreet.

.

Nu in het nieuws