Hoge Raad voor Justitie na tweet N-VA: “Niet dezelfde weg opgaan als Turkije”

archiefbeeld. Foto: Photo News

Hoge Raad voor Justitie na tweet N-VA: “Niet dezelfde weg opgaan als Turkije”

Print

Er moet een evenwicht blijven tussen de rechterlijke en de wetgevende macht. Dat zegt Christian Denoyelle van de Hoge Raad voor Justitie (HRJ) in De Ochtend (Radio 1) na de tweet waarin N-VA de rechters verweet “wereldvreemd” te zijn. “De publieke opinie wordt bespeeld op de kap van een rechter die zich niet kan verdedigen.”

“België kan niet alle asielzoekers van de wereld opvangen”, verklaarde regeringspartij N-VA gisteravond in een tweet. Eerder had Theo Francken opnieuw geweigerd een uitspraak van de rechter te volgen en een reisvisum af te leveren voor een Syrisch gezin. “Rechters moeten de wet strikt toepassen en niet onze grenzen openzetten.”

Christian Denoyelle, voorzitter van de HRJ, toont zich ‘bedroefd’, door de uitspraken van N-VA. “Een minister mag zijn beleid verdedigen, en iedereen mag het oneens zijn met wat een rechter beslist. Maar moet die dan echt weggezet worden als wereldvreemd? Deze rechters hebben echt wel nagedacht over de beslissing!”

Denoyelle waarschuwt dat dergelijke kritiek mogelijk de latere besluitvorming kan beïnvloeden, en zoiets kan volgens hem niet. “De publieke opinie wordt bewerkt ten koste van een rechter die zich niet kan verdedigen.”

Volgens de voorzitter van de HRJ zijn de verwijten van N-VA zeer uitzonderlijk. “Iedereen heeft het over de problemen met de scheiding der machten in Turkije. We moeten oppassen dat we niet dezelfde weg opgaan.”

“Er moet een evenwicht blijven tussen de rechterlijke en de wetgevende macht”, besluit Denoyelle. “Politici kunnen de wetten aanpassen, maar intussen moeten ze wel de rechterlijke uitspraak respecteren.”

.

Nu in het nieuws