© bfm, mph

Burgemeester Grobbendonk nog steeds onder indruk na crash E313: “Dit had veel erger kunnen zijn”

De spectaculaire crash van donderdagavond op de E313 ter hoogte van Grobbendonk heeft ook bij burgemeester Eric Van Meensel (N-VA) een diepe indruk nagelaten. “Ik hoop dat het rustig blijft in Grobbendonk”, vertelt hij. Ook in Bilzen is er nog volop nazorg voor de inzittenden van de bus. Van de dertien gehospitaliseerde slachtoffers liggen er nog drie in het ziekenhuis.

De bus, waarin 37 50-plussers uit Bilzen zaten, was onderweg naar Limburg na een daguitstap in Antwerpen. De bestuurder verloor rond 18.50 uur de controle over het stuur en belandde met zijn voertuig in de berm. De balans was hard voor de passagiers: dertien mensen moesten met verwondingen naar het ziekenhuis worden overgebracht.

“Een aantal daarvan meer uit veiligheid dan vanwege hun letsels. Zelfs de verwondingen van de drie zwaargewonden zouden meevallen. Twee van die drie zouden, althans volgens de laatste informatie waarover ik beschik, vandaag nog naar huis mogen”, zegt de Grobbendonkse burgemeester Eric Van Meensel (N-VA). “Alleen de buschauffeur zelf moet vermoedelijk langer in een ziekenhuis blijven. Vast staat dat het ongeval niets met alcoholgebruik te maken heeft. De politie heeft een alcoholtest afgenomen en die was negatief.”

Van Meensel was de hele avond en een groot deel van de nacht in de weer. “Toen het medisch interventieplan werd afgekondigd door de provincie Antwerpen, zijn we meteen uitgerukt met medisch personeel. Ter plaatse troffen we een hoop gewonden aan. Dat het meeviel met de verwondingen, heeft ook met het feit te maken dat de bus zelf vrij stevig was. Dat zeiden de hulpdiensten. De mensen zelf waren ook opgelucht dat ze in de bus over veiligheidsgordels beschikten." De burgemeester kwam ook naar de plek van het ongeval en ving de passagiers op in een plaatselijk hotel. "Gelukkig is het de eerste keer dat ik zoiets meemaak en hopelijk is het ook de laatste keer.”

"Duidelijk onder de indruk"

De meeste passagiers zijn ondertussen terug thuis. Zij die niet naar het ziekenhuis moesten, werden rond middernacht nog naar Bilzen gereden. Daar werden ze door burgemeester Frieda Brepoels en hulpverleners van het Rode Kruis opgevangen in de brandweerkazerne.

“Men was blij dat men nog wat kon napraten”, vertelt Brepoels die vannacht nauwelijks een oog heeft dichtgedaan. “Enkele mensen hadden wel nog een verband rond een arm, maar de sfeer was in feite gemoedelijk. Wel was men bezorgd over het lot van de drie zwaargewonden onder wie buschauffeur, en eigenaar van de busmaatschappij, Johan Mardaga. De mensen verwijten hem helemaal niets. Hij is echt onwel geworden.”

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio