© rr

© rr

1 / 2

Wagon aan Kazerne Dossin moet verhuizen

De treinwagon langs de gevel van de vroegere Dossinkazerne in Mechelen moet weg. De wagon belemmert het zicht van enkele flatbewoners en verhuist volgende week naar het plein voor het nieuwe museum. Daarvoor waren ze naar de rechter getrokken.

Leo De Nijn

Vier jaar geleden werd de oude goederentrein op zijn huidige plek aan de Edgard Tinellaan (R12) geplaatst. De treinwagon heeft een belangrijke symbolische waarde en roept heel wat herinneringen op aan de gruwel rond deze site. De wagon is er van het type waarmee duizenden mensen vanuit Mechelen naar de concentratiekampen in Auschwitz werden gedeporteerd.

Volgende week woensdag verhuist hij. "Een noodgedwongen verhuis, maar een beter plek, zegt woordvoerster Nele Custers van Kazerne Dossin.

Wagon vlak voor venster

“De wagon werd in juni 2012, nog voor de opening van het museum, geplaatst als herinnering aan de holocaust. Geschiedkundig een ideale plek omdat op deze plek de sporen lagen van de deportatietreinen”, vertelt Custers.

De bewoners van enkele flats in de oude kazerne stapten een tijd geleden naar de rechter omdat de wagon vlak voor hun venster staat en het uitzicht wordt belemmerd. De bewoners en de museumdirectie kwamen uiteindelijk tot een minnelijke schikking. Een zware juridisch zware slag is het niet geworden.

"Goede zaak voor gidsen"

"Het is een goede zaak voor de bewoners, maar ook voor onze gidsen van het museum. De wagon stond een beetje buiten de 'flow' van de rondleidingen, naast een drukke rijweg en dat is ook niet zonder gevaar. Bovendien was het door de voorbijrijdende auto’s soms roepen om de uitleg te doen. Dat zal nu veel aangenamer zijn", legt de woordvoerster uit.

Fundering gegoten

De fundering voor de treinwagon is nu gegoten op het plein voor het nieuwe museum. “Volgende week woensdag is de verhuis gepland en zal er maar één rijstrook op de Edgard Tinellaan beschikbaar zijn voor het autoverkeer. Alles alles goed verloopt, is deze verhuisoperatie na enkele uurtjes afgerond en krijgt de treinwagon een nieuwe plek”, zegt Nele Custer nog.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio