Meer plek voor fietsers in Tivolipark, minder voor auto's

Print

In het Tivolipark komt er minder plek voor auto’s en meer voor fietsers. Foto: Patrick Hattori

Mechelen - Auto’s zoveel mogelijk buiten het domein laten parkeren op een nieuwe parking en door het groen een fietspad aanleggen naar het nieuwe ziekenhuis. Dat zijn de plannen van de stad met het Tivolipark in Mechelen.

Het domein aan de Antwerpsesteenweg kent al langer een parkeerprobleem. Zeker nu het park steeds meer bezoekers trekt en ook de horecazaak in Kasteel Tivoli goed draait. Op drukke momenten mochten de uitbaters gebruikmaken van de parking van CG Power Systems, maar dat kan sinds een tijdje niet meer.

Daarom geeft de stad de plannen voor nieuwe parkeergelegenheid concreet vorm. Die bestaan reeds vele jaren. “Achter Carrefour Market en Thiry Paints in de Eikestraat ligt nog een terrein dat eigendom is van de stad. Daar kunnen wij een parking voor een honderdtal wagens realiseren”, zegt schepen van Mobiliteit Marina De Bie (Groen). Mechelen maakt 100.000 euro vrij om ze aan te leggen.

Nieuwe brug over Vrouwvliet

Tegelijk maakt ze werk van een nieuwe brug over de Vrouwvliet, zodat bezoekers vlot tot in het park of het kasteel geraken. “De brug zal enkel toegankelijk zijn voor voetgangers en fietsers”, stelt De Bie. Ze raamt de investering voor de bouw van de brug op zo’n 400.000 euro.

Eens dat project gerealiseerd is, wil de stad geparkeerde auto’s zoveel mogelijk weg uit het park. “De parking aan het kasteel zelf behouden we. Maar de parkeerplaatsen aan de achterzijde die bereikbaar zijn via de Liersesteenweg verdwijnen. Parkeren tussen de bomen zal daar dus niet meer kunnen”, zegt de schepen, die ook bevoegd is voor Natuur- en groenontwikkeling.

Fietsers krijgen meer ruimte in het park in Mechelen-Noord. Naar het voorbeeld van het provinciaal groendomein Vrijbroekpark in het zuiden van de stad, waar al langer een fietsverbinding doorloopt. “Nu de werken op het Oud Oefenplein in hun eindfase zitten, kunnen wij starten met het studiewerk voor de aanleg van de brug en het traject van het Tivolipad”, kondigt Marina De Bie aan.

Doortrekken naar Mechelen-Noord

Vanuit het centrum zal het dan mogelijk zijn om veilig naar de nieuwe campus van het AZ Sint-Maarten te fietsen. Zo moeten fietsers niet meer via de veel drukkere Antwerpse- of Liersesteenweg rijden eens het nieuwe ziekenhuis in het najaar van 2018 geopend is. In een later stadium wil de stad het fietspad doortrekken naar het industrieterrein van Mechelen-Noord.

Daarvoor is wel een traject nodig over het grondgebied van de Sint-Katelijne-Waver. “Met onze collega’s gaan we daar zeker nog over samenzitten. Het is eveneens in het belang van de inwoners van Katelijne om het ziekenhuis optimaal bereikbaar te maken voor fietsers”, zegt schepen De Bie nog.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio