Weer vertraging voor project Brederodestraat

Foto: JVdP

Weer vertraging voor project Brederodestraat

Print
Antwerpen 2018 -

De komst van een appartementencomplex in de Brederodestraat in Antwerpen heeft opnieuw vertraging opgelopen door een procedurefout.

Het nieuwbouwproject op de plek van de voormalige cinemazaal Forum in de Brederodestraat blijft maar aanslepen. Het dossier, dat de komst van 69 appartementen en twee winkelruimten omvat, werd jaren tegengehouden door de dienst Stedenbouw van de stad, omdat de gevel van het cinemacomplex op een erfgoedinventaris stond. Door tussenkomst van schepen Rob Van de Velde (N-VA) kreeg het project begin dit jaar toch groen licht.

Volgens architect Stijn Mertens was dat een logische beslissing. “In de jaren 70 werd de ondergevel uit het pand gehaald en het gelijkvloers opgetrokken tot 3,5 meter hoog. Met een oude gevel die verankerd is aan een betonnen vloerplaat en halverwege de ramen van een eerste verdieping hangt, kunnen we maar weinig beginnen.”

Toch kwamen heel wat buurtbewoners en architectuurliefhebbers in verzet tegen de sloop van de gevel van de dans- en concertzaal uit 1900. Al was het niet hun bezwaarschrift dat roet in het eten gooide, maar wel een procedurefout van de dienst Stedenbouw tijdens het openbaar onderzoek. “Alle buren moesten verplicht aangeschreven worden en dat is niet gebeurd”, zegt Mertens. “Daardoor kon het college onmogelijk een bouwvergunning afleveren.”

Geen probleem

De bouwpromotor ging in beroep bij de provincie Antwerpen. “Het verdict van de provincie is alleen maar positief”, zegt de architect. “De deputatie heeft geen probleem met ons ontwerp. In het rapport staat dat het in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening.”

Toch kan ook de provincie geen bouwvergunning afleveren. “Om de simpele reden dat het openbaar onderzoek ook deze keer niet correct werd uitgevoerd door de dienst Stedenbouw”, zegt Mertens. “Ons voorstel om een tussenstraatje zelf aan te leggen werd niet correct voorgelegd op de gemeenteraad. Als gevolg daarvan moet de hele procedure nogmaals worden overgedaan door diezelfde administratie.”

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio