Kritiek op N-VA-campagne tegen “wereldvreemde rechters” na dwangsom voor Francken

Verschillende politici reageren afkeurend op de campagne die N-VA lanceerde tegen de “wereldvreemde rechters”, na het arrest dat staatssecretaris Theo Francken verplicht een visum te geven aan een Syrisch gezin uit Aleppo. Volgens Kamerfractieleider Patrick Dewael van coalitiepartner Open Vld komt rechters wegzetten als wereldvreemd neer op de “ontkenning van de rechtsstaat”, terwijl CD&V-voorzitter Wouter Beke benadrukt dat rechtsmachten mekaar moeten respecteren. “Ook politieke partijen moet zich onthouden van druk te zetten op de rechterlijke macht”.

Op de sociale media is N-VA een campagne gestart om haar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken te steunen. Aanleiding is het arrest waarbij Francken wordt verplicht een Syrisch gezin uit Aleppo een visum te geven, zoniet hangt hem een dwangsom van 4.000 euro per dag boven het hoofd. De staatssecretaris kondigde donderdag aan voet bij stuk te houden en naar het Hof van Cassatie te stappen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

N-VA lanceerde intussen een digitale flyer waarin staat dat ons land niet alle asielzoekers van de wereld kan opvangen en dat rechter de wet strikt moeten toepassen, en niet onze grenzen openzetten. “Geen dwangsommen en geen wereldvreemde rechters. Geen Belgische papieren voor elke asielzoeker in de wereld”, luidt het voorts.

Bij CD&V valt te horen dat een arrest van het hof van beroep uitvoerbaar is. “Iedereen dient dit te respecteren, en op de eerste plaats de overheid”, zegt voorzitter Beke. Hij merkt evenwel op dat rechtsmiddelen die openstaan, door iedereen mogen worden gebruikt, ook door de overheid. Beke voegt er evenwel aan toe dat rechtsmachten elkaar dienen te respecteren. “Ook politieke partijen moeten zich onthouden van druk te zetten op de rechterlijke macht”.

“Ontkenning van de rechtsstaat”

Volgens Open Vld-fractieleider Dewael mag en moet staatssecretaris Francken zijn rechtsmiddelen uitputten. “Maar rechters wegzetten als wereldvreemd, is een ontkenning van de rechtsstaat”, zegt Dewael op twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

CD&V-Kamerlid Terwingen keurt de campagne af. “Als grootste partij van de wetgevende macht de rechterlijke macht zo schofferen? Ongehoord!”, reageert hij. “Politici die zichzelf boven de wet en de rechtstaat stellen? Sinds wanneer leven we in een bananenrepubliek?”, vraagt zijn partijgenoot Youssef Kobo zich af.

Zorgwekkend

Sp.a-voorzitter John Crombez vindt de campagne zorgwekkend. “Een partij die een lid van de regering steunt en bijna oproept een rechterlijke uitspraak niet uit te voeren, is een gevaarlijke tendens”, aldus Crombez. “Als dit in andere landen gebeurt, bijvoorbeeld in Turkije, dan schreeuwt men moord en brand”. Hij meent dat de campagne neerkomt op het buikgevoel van de mensen exploiteren. “Als een rechter domme uitspraken doet, dan moet je je daartegen verzetten. Dat is niet oké”, luidt het. Crombez vraagt zich overigens af wat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hiervan vindt.

Nog op de oppositiebanken merkt ook Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) op dat N-VA het vizier richt op de rechterlijke macht. “Een kruistocht tegen rechters die onwelkome arresten vellen, doet denken aan donkere tijden”, luidt het.