Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

“Het wordt alles of niets”

Cato Boon (links) en Nina Van Orshaegen vertoeven vanaf dit weekend met de nationale vrouwenploeg ijshockey in Taiwan. Foto: smb

“Het wordt alles of niets”

IJshockeyNationale vrouwenploeg kwalificatietornooi Taiwan (12-17 december) - Nina Van Orshaegen en Cato Boon vertrekken met ambitie naar Taiwan

De nationale vrouwenploeg neemt van 12 tot en met 17 december deel aan het WK-kwalificatietornooi in Taiwan. En er staat erg veel op het spel voor de Belgische vrouwen, want alleen de winnaar van het tornooi mag vanaf volgend jaar deelnemen aan reguliere WK’s.

Bondscoaches Tim Vos en Sven Van Buren namen ook enkele Kempense vrouwen op in hun selectie. Twee daarvan zijn Cato Boon en Nina Van Orshaegen. Die laatste viert zelfs haar terugkeer op het internationale niveau.

“Ik ben inderdaad enkele jaren geleden gestopt bij de nationale ploeg, omdat ik geen goede band met de toenmalige bondscoach had”, legt Van Orshaegen uit. “Het nationale team was voor mij een afgesloten hoofdstuk. Tot er drie maanden geleden een trainerswissel werd doorgevoerd. Ik keerde terug en werd meteen weer eerste goalie, wat uiteraard getuigt van een groot vertrouwen in mij.”

“Het is natuurlijk fijn om er opnieuw bij te zijn”, zegt de Olense, “Ik hield al die tijd wel contact met de meisjes. Ik ben nog maar 22, maar toch ben ik een van de meest ervaren speelsters en krijg ik een voortrekkersrol toebedeeld. Al is dat voor een goalie sowieso het geval. In Taiwan wordt het alles of niets voor ons. Dat zorgt uiteraard voor de nodige stress. We moeten proberen zo rustig mogelijk te blijven.”

Cato Boon: 17 jaar en ancien

In het aanvallende compartiment rekenen de bondscoaches onder meer op Cato Boon, die op dit moment nog met de neus in de boeken zit voor haar examens.

“Het zijn zware dagen voor mij momenteel”, verklapt de 17-jarige Geelse.

“Studeren en de voorbereidingen voor Taiwan zijn moeilijk te combineren, ik heb ook stress voor beide. Vrijdag heb ik nog een examen, en meteen daarna vertrekken we naar Taiwan. Vanaf maandag breekt daar het moment van de waarheid aan. We moeten winnen. Dat zou met onze nieuwe ploeg haalbaar moeten zijn. We vormen een hechte groep en er zijn geen kliekjes meer. Ook in de oefenwedstrijden liep het steeds beter en werden we een echt team. De groep is verjongd, waardoor ik mij al een beetje een ancien voel en meer verantwoordelijkheden krijg. In de oefenwedstrijden heb ik best goed gepresteerd, wat de druk alleen maar groter maakt.”