Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

“Proberen er het maximale uit te halen”

Soufiane Bouchikhi. Foto: BELGA

“Proberen er het maximale uit te halen”

VeldlopenEK in Chia (Sardinië) - Soufiane Bouchikhi gaat voor top tien bij de seniores, Michaël Somers voor top twintig bij de beloften

Belofte Michaël Somers en senior Soufiane Bouchikhi mogen zondag met de twaalfkoppige Belgische ploeg deelnemen aan het EK veldlopen in Chia (Sardinië). Bouchikhi mikt op een toptienplaats, Somers hoopt op een plaats in de top twintig en een topklassering in het landenklassement.

Voor Bouchikhi was het bang afwachten of hij tijdig fit zou geraken voor het EK. “Ik ben net op tijd genezen van een zeer zware verkoudheid die ik opliep vlak na de wedstrijd in de Crosscup in Roeselare twee weken geleden. Daardoor heb ik het een weekje zeer rustig aan moeten doen, want mijn lichaam was totaal uitgeput”, vertelt de 26-jarige Antwerpenaar. “Ik vreesde dat het niet in orde zou komen, maar sinds vorige vrijdag begon het te beteren en nu ben ik volledig terug op krachten gekomen.”

Het nummer zeven van de 10.000 meter op het EK atletiek in Amsterdam legt de lat hoog.

“Ik heb altijd gezegd dat top tien de ambitie is. Daar blijf ik bij. Ik ga er alles aan doen om die toptienplaats te halen, maar de concurrentie zal moordend zijn”, beseft Bouchikhi. “Het niveau zal zeer hoog liggen. Of ik de top tien haal of niet, als ik over de finishlijn kom, wil ik het gevoel hebben dat ik er alles heb uitgehaald en dat ik het maximum gegeven heb. Dan zal ik tevreden zijn”, besluit Bouchikhi, die in 2012 nog vice-Europees kampioen cross bij de beloften werd.

Bij de beloften wil Michaël Somers zich tonen op zijn eerste internationale kampioenschap. “Met een plaats tussen de top twintig en top 25 zal ik heel tevreden zijn”, formuleert Somers zijn ambitie. “Op basis van de 5000 meter-tijden van afgelopen zomer – ik sta zeventiende op de Europese belofteranglijst– zou dat ongeveer mijn plek moeten zijn.”

De ijzersterke Belgische beloftenploeg mag op een teammedaille mikken in Chia. “Goud met de ploeg zal er normaal gezien niet inzitten”, beseft Somers. “Dat is meestal voor de Britten of de Spanjaarden. Om daarvoor mee te strijden, heb je drie mannen die top tien kunnen lopen nodig. Maar de strijd voor het zilver en brons ligt volledig open. Met Isaac Kimeli en Simon Debognies hebben we enkele gasten die in de top tien kunnen finishen. Het zal dan afwachten worden hoever Steven Casteele, Dieter Kersten en ik daarachter zitten. Maar er mag natuurlijk niets misgaan als je met het team voor de medailles wil meedoen.”

De voorbije jaren viel de Lintenaar telkens nipt buiten de boot voor de EK-selectie. Dat hij nu wel mag aantreden op zijn eerste grote kampioenschap, doet de ex-voetballer veel deugd.

“Ik ben heel enthousiast en ik kijk er enorm naar uit. Eigenlijk liep ik niet mijn beste race in de kwalificatiecross in Roeselare, maar ik heb in het verleden mijn dosis pech gehad bij de selecties. Ik zie deze selectie ook als een beloning voor mijn sterke pistetijden van afgelopen zomer.”