© REUTERS

© REUTERS

© AFP

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Galamatch wordt pijnlijke avond

Slap Anderlecht geeft voorsprong weg en laat groepswinst zomaar schieten

Anderlecht stoot dan toch niét als groepswinnaar door naar de 1/16e finales van de Europa League. Op de slotspeeldag in groep C had het nochtans genoeg aan een draw tegen het Franse Saint-Etienne. Voor rust was paars-wit oppermachtig maar na rust gaf het die 2-0-voorsprong weg. De Fransen misten eerst nog een strafschop maar straften driemaal slecht verdedigen genadeloos af: 2-3. Wat een galamatch leek te worden, werd zo een pijnlijke avond voor de mannen van coach Weiler. Anderlecht was wel al zeker van kwalificatie maar is door deze nederlaag op 12 december geen reekshoofd meer bij de loting voor de 1/16e finales. En de Brusselaars tankten allerminst vertrouwen voor de topper van zondag tegen Club Brugge...

vml

Anderlecht was net als Saint-Etienne sinds vorige speeldag zeker van Europese overwintering in de Europa League. Zoals vooraf aangekondigd voerde Weiler dan ook enkele wijzigingen door. In doel moest Boeckx plaatsruimen voor Roef, achterin vormden krijgt Spajic, Nuytinck, Obradovic en Sowah het defensieve viertal. Op het middenveld verscheen Badji nog eens aan de aftrap, Acheampong en Chipciu speelden in steun van de 18-jarige spits Jorn Vancamp, die zijn eerste Europese minuten kreeg.

Roemeens feestje

De Belgische vicekampioen had genoeg aan een draw om zich te verzekeren van groepswinst maar trok resoluut op zoek naar een goal. Het balbezit was nog wel voor de Fransen maar na een lange studieronde nam de thuisploeg het heft beetje bij beetje in handen. Vooral met Acheampong kenden de bezoekers de nodige moeite. De Ghanees tekende voor rust voor twee assists: eerst rolde hij de linkerflank op en bediende hij Chipciu voor de 1-0 en even later leverde hij de bal af voor Stanciu die tekende voor de 2-0. Zonder echt door te drukken of voluit te spelen konden de Brusselaars dus gaan rusten met een comfortabele voorsprong. Van de bezoekers zagen we in de eerste helft omzeggens niks.

© BELGA

Fransen op dreef na gemiste strafschop

Na rust liet Anderlecht begaan en dat leek hen zuur op te breken toen een vrije trap van de Fransen tegen de arm van de jonge Vancamp belandde. De scheidsrechter was onverbiddelijk: strafschop. Gelukkig voor de jonge spits knalde saivet tegen de dwarsligger en via Roef en Nuytinck werd de bal dan toch ontzet.

© BELGA

Een knap schot van Stanciu buitenkant voet werd door Ruffier knap gered maar de aandacht verslapte bij Anderlecht. Op het uur liet Spajic zich aftroeven en zo mocht Søderlund de aansluitingstreffer binnenkoppen. Najar, Teodorczyk en Hanni mochten hun opwachting maken maar de paars-witte defensie had zijn lesje nog niet geleerd. Op voorzet van Hamouma knalde Søderlund vijf minuten later van dichtbij de 2-2 staalhard tegen de netten. En het werd nog erger: Roef kreeg een lage voorzet vanop rechts niet ver genoeg ontzet en Monnet-Paquet was goed gevolgd: 2-3!

Een gefrustreerde thuisploeg kwam er in het slotkwartier niet meer uit, meer zelfs: een reactie bleef uit en het sleepte zich onder een fluitconcert van het publiek naar het eindsignaal. En slap schotje van Stanciu was het laatste wapenfeit.

© REUTERS

Anderlecht maakte het zichzelf zo erg moeilijk voor de Europese lente. De groepswinnaars spelen immers tegen een nummer twee uit de Europa League of een van de vier zwakste nummers drie die overgeheveld worden uit de Champions League. Nu kan Anderlecht echter nog een zware topper loten...

Voor Anderlecht is het wel al de derde Europese overwintering op rij, vorig seizoen eindigde het avontuur in de achtste finales tegen het Oekraïense Shakhtar Donetsk. Op 12 december wordt er in het Zwitserse Nyon geloot voor de zestiende finales. De heenwedstrijden worden op 16 februari 2017 gespeeld, de terugwedstrijden een week later op 23 februari.

Eindstand Groep C

1. Saint-Etienne 12

2. Anderlecht 11

3. Mainz 9

4. Qabala 0

© BELGA