© jvdp

130 student-ondernemers in Antwerps hoger onderwijs

De Antwerpse hogeronderwijsinstellingen hebben 130 erkende studenten-ondernemers in hun middens, zo zegt het platform Takeoffantwerp. Vanaf volgend jaar is er een officieel (para)fiscaal statuut en neemt dat aantal mogelijk nog toe.

De 130 jongeren hebben zich als ondernemer opgegeven bij de universiteit en krijgen nadat ze een procedure doorliepen een erkend statuut met bepaalde studiefaciliteiten. Op een informatiedag voor ondernemen kwamen een tijdje geleden nog zowat 500 geïnteresseerden af.

Fiscaal gezien zijn student-ondernemers zelfstandige in bijberoep. In het Antwerpse gaat volgens het platform om zo’n 95 Antwerpse jongeren, en in heel België om 443, zo vernam Takeoffantwerp bij het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen.

Vanaf 1 januari komt er evenwel een aangepast wettelijk statuut. Een student-ondernemer zal dezelfde (para)fiscale voorwaarden kunnen genieten als een jobstudent, met bijvoorbeeld de vrijstelling van bepaalde lasten. Op jaarbasis zou de maatregel volgens het platform zo’n 1.000 euro opleveren voor de student-zelfstandige.

Voor het nieuwe fiscale statuut student-zelfstandige zal de aanvrager bij het sociaal verzekeringsfonds een bewijs van inschrijving van de universiteit bezorgen, en een verklaring dat hij of zij de lessen regelmatig zal volgen.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio