© Margo Tilborghs

Gevonden eiken balken uit 13de of 14de eeuw na Christus oudste bewijs van bewoning

Als een (hei)paal boven water

De heipalen die in 1993 door werklui werden gevonden tijdens de aanleg van een gasleiding ter hoogte van de brug op Over d’Aa blijken een opmerkelijke vondst te zijn.

Margo Tilborghs

De heipalen werden gevonden aan de brug in de Watermolenstraat. Op beide oevers van de kleine Aa, op een diepte van ongeveer vier meter, bevonden zich restanten van houten structuren in de bodem. Op de linkeroever van de beek, de kant van het Heuvelplein, werd een laag horizontaal geplaatste boomstammen ontdekt. De rechteroever verborg onder het voetpad twee heipalen: een van ongeveer twee meter lang, en een waarvan anderhalve meter bewaard was gebleven. De palen hebben een tijdje in het Karrenmuseum gelegen en zijn daar tot tweemaal toe gered van de houtzagerij, foutief behandeld voor verdere bewaring en zo uiteindelijk voor ‘verdere bewaring’ in het gemeentehuis terechtgekomen. “De heipalen dateren uit de 13de of 14de eeuw na Christus”, zeggen Thomas Dekkers en Joris Mathysen van de heemkundige kring in Essen. “De zware eiken balken zijn de grond in geheid om dienst te doen als fundament voor een houten structuur. Hebben we hier te maken met een watermolen? Goed mogelijk. Een brug is evenzeer een valide optie. Feit is dat het gevoerde onderzoek bewijst dat er zich onder het asfalt van Over d’Aa een laatmiddeleeuwse site bevindt, die mogelijk uniek voor de streek is.”

Laten dateren

De werkgroep archeologie van de heemkundige kring liet de palen dateren door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). “Dat heeft veel geld gekost maar dat hebben we door middel van crowdfunding opgelost”, zegt Mathysen. “In ieder geval is het resultaat verrassend en spectaculair. Waarschijnlijk vormen ze het oudste tastbaar bewijs van bewoning in Essen in die periode. Met medewerking van het Karrenmuseum en het gemeentebestuur werden de heipalen nu speciaal behandeld, zodat ze probleemloos bewaard kunnen worden.”

U kunt de heipalen bewonderen in de hal van het gemeentehuis.

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio