© *

VIDEO. Minister Weyts wil verbod op nertsenkwekerijen na gruwelijke beelden Gaia

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil op basis van een studie over een vergoedingsregeling voor nertsenkwekerijen die hun activiteiten moeten stopzetten de kwestie van een verbod op de regeringstafel brengen. Dat zegt de minister nadat een dierenrechtenorganisatie opnieuw beelden over de sector naar buiten brengt.

"Ik vind het niet van deze tijd dat een beschaafde samenleving nog bedrijven toelaat die louter en alleen dieren kweken voor hun huid, terwijl er perfect alternatieven voorhanden zijn", zegt minister Weyts. De minister zorgt er nu al voor dat nieuwe vergunningen en uitbreidingen maximaal geweerd worden en gaf een studiebureau de opdracht om na te gaan hoe een vergoedingsregeling na een verbod eruit zou kunnen zien. Die studie wordt volgend voorjaar opgeleverd.

"De bedoeling is om volgend jaar met een voorstel naar het parlement en de regering te gaan", klinkt het. Weyts mag wel voorstander van een verbod zijn, toch wil hij een juridisch sluitende oplossing. "In Nederland werd een verbod ingevoerd, waarbij ook een vergoedingsregeling werd uitgewerkt", zegt Weyts.

"Dat werd aangevochten voor de Raad van State en kreeg een negatief advies van de auditeur." De Europese en Belgische verenigingen voor pelsfokkerij beten wel in oktober in het zand met hun eis voor het Grondwettelijk Hof om een Waals decreet te vernietigen dat verbiedt om dieren te houden uitsluitend of voornamelijk voor de productie van pelzen. Toch verschilt de situatie met Vlaanderen, terwijl Wallonië geen enkele nertsenkwekerij telt, heeft Vlaanderen zestien actieve bedrijven.