© © Kris Van de Sande

“Niet boetebedrag moet omhoog, maar wel de pakkans”

Mobiliteitsorganisatie Touring stelt zich vragen bij de “bedenkelijke beslissing” van de regering om de boetes, uitgesproken door een politierechter, vanaf 1 januari fors te verhogen. “Niet het boetebedrag, maar wel de pakkans” is van belang om overtreders af te schrikken, meent de organisatie.

De penale boetes, uitgesproken door een rechter, worden nu standaard vermenigvuldigd met 6. Vanaf 1 januari stijgt die vermenigvuldigingsfactor naar 8. Het Laatste Nieuws becijferde dat de boete voor gsm’en achter het stuur zo met minstens 40 euro wordt verhoogd. Voor dronken rijden kan de boete zelfs met 400 euro stijgen.

Een “bedenkelijke beslissing”, zegt Touring. “Veel overtreders kunnen nu al hun boetes niet betalen, met alle gevolgen van dien. Men voorziet beter in alternatieve straffen, die de politierechters nu al kunnen uitspreken, en in het verhogen van de pakkans. Dat zorgt voor een afschrikkingseffect, niet het boetebedrag.”

Touring pleit daarnaast voor een “eerlijker” boetesysteem, en wil de boetes voor de zwaarste overtredingen aangepast zien aan het inkomen van de betrokken persoon, omdat de boetes nu veel sneller stijgen dan de levensduurte. “Voor minder gegoede burgers is dit een pijnlijke zaak. Welgestelde burgers betalen dan in verhouding tot hun levensstandaard een te lage boete”, klinkt het.