© pn

“Groep achter modegigant Zara ontweek half miljard euro belastingen”

Inditex, de groep achter modeketens Zara, Bershka, Massimo Dutti en Pull and Bear, heeft tussen 2011 en 2015 zo’n 585 miljoen euro aan belastingen ontweken, zo stellen de Europese groenen donderdag in een rapport over de modereus.

vwh

Na eerdere rapporten over Ikea en Basf pakken de Europese groenen nu uit met een onderzoek naar de agressieve tax planning van Inditex, met acht merken en meer dan 7.000 winkels in 90 landen een gigant in de modewereld. De groep is eigendom van Amancio Ortega Gaona, de Spanjaard die dit jaar enkel Bill Gates moest laten voorgaan in de Forbes-lijst van rijkste mensen ter wereld.

Half miljard euro

Volgens het rapport, samengesteld door een econoom van de universiteit van Barcelona, kon Inditex tussen 2011 en 2015 zo’n 585 miljoen euro aan belastingen uitsparen dankzij de achterpoortjes in de boekhoudkundige wereld. Concreet betekent het dat de aankoop van kleren uit Bangladesh, China en Marokko gebeurden via een handelsvennootschap in Zwitserland, waar mensen weinig worden belast. Zaakjes zoals verzekeringen en leningen regelt de groep in het fiscaal aantrekkelijke Ierland. Ook Nederland zou een belangrijke rol spelen in het proces om winsten van heel Europa te doen ‘verdwijnen’. Met name het verschuiven van royalties naar onze noorderburen, waar ze maar aan 15 procent belast worden, blijkt lucratief. De gevolgen? Volgens schattingen van de onderzoekers liep Spanje wel 218 miljoen euro aan belastinginkomsten mis. België zou naast 18 miljoen euro gegrepen hebben.

Legale achterpoortjes

De hele structuur van Inditex is volgens het rapport opgezet om voordeel te halen uit de laagste belastingvoeten en het gebrek aan harmonisering op Europees niveau. Binnen de groep hebben bedrijven die zich bezighouden met financieel management, branding en verzekeringen veel grotere winstmarges dan de winkelbedrijven en die zijn dan ook systematisch gevestigd in fiscaal gunstige landen als Nederland, Ierland en Zwitserland. Volgens de Groene fractie in het Europese Parlement zijn deze technieken niet illegaal, maar sporen ze wel aan om de huidige EU-belastingwetgeving te bekijken en eventueel te herstructureren.

Reactie

Inditex laat in een statement op hun site weten dat het niet akkoord gaat met de aantijgingen. Er staat dat het bedrijf in die vier jaar 22 tot 24 procent belastingen heeft betaald, gevolgd door een opsomming van de geldende belastingvoeten uit alle landen waarin de groep actief is. Het moederbedrijf van Zara onderstreept in de mededeling ook dat de groep niet aan ‘agressieve belastingontduiking’ doet en dat het in alle transparantie werkt. Er staat nog dat alle financiële details na te lezen zijn in het jaarverslag.

NIET TE MISSEN