Tijs Delbeke neemt voorlopig afscheid van Nightman in Oude Badhuis

Foto: JVDP

Tijs Delbeke neemt voorlopig afscheid van Nightman in Oude Badhuis

Print
Antwerpen 2060 -

Man van duizend-en-een instrumenten. Een multitalent. De hardst werkende muzikant van Vlaanderen. Het zijn maar enkele bejubelende beschrijvingen die de laatste jaren het ego van Tijs Delbeke mochten strelen. Vandaag staat hij met zijn soloproject Nightman in het Oude Badhuis.

Eigenlijk speelt Tijs Delbeke vanavond een thuismatch. Het onlangs gerenoveerde Oude Badhuis in hartje Stuivenberg ligt achter zijn hoek. “Ik kom hier vaak een koffietje drinken als ik ga wandelen met mijn dochter. Het is een fantastische plek geworden. Je voelt ook gewoon dat Stuivenberg langs alle kanten aan het heropleven is.”

Delbeke staat er op de planken met zijn soloproject Nightman. Want waar hij eerder al deel uitmaakt(e) van dEUS, Dez Mona en Sir Yes Sir, is Nightman helemaal van eigen makelij. Het album Chapters kwam in februari dit jaar uit en werd op zijn minst gezegd lovend onthaald. Na een hele reeks concerten komt Nightman binnenkort on hold te staan. Na vanavond speelt Delbeke met zijn trouwe garde livemuzikanten nog één keertje in CC Mechelen, begin 2017. Dan is het tijd voor Sir Yes Sir, een project met Stijn Meuris, Lady Linn en Gregory Frateur, een reeks optredens met Dez Mona en wie weet wat nog allemaal.

Tijs Delbeke neemt voorlopig afscheid van Nightman in Oude Badhuis
Foto: JVDP

Krokante sound

Maar zo ver is het dus nog niet. Vanavond kunt u hem gewoon aan het werk zien als Nightman. En het belooft de moeite. “Het is altijd moeilijk om iets nieuws uit de grond te stampen, maar ik ben erg trots op deze plaat. Voor de live-uitvoering heb ik enkele fantastische muzikanten bij elkaar gesprokkeld. Ondertussen zijn we goed op elkaar ingespeeld, dus dat zit helemaal snor. Met Chapters heb ik een poging gedaan om hele pure songs te schrijven. Ik besteedde veel aandacht aan de teksten en roep een nachtelijk sfeertje op. Waar de plaat soms intimistisch is, zit er live zeker genoeg energie bij. Eigenlijk mag je je verwachten aan compromisloze poprock.”

En dat met een stevige jaren negentig-toets. “De jaren negentig zitten verweven in alles wat ik doe. Het is de periode waarin ik zelf intensief naar muziek ben beginnen luisteren. Ik hou enorm van de krokante sound die ze toen hebben uitgevonden en ga daar telkens naar op zoek. Het is iets dat zal blijven doorschemeren in mijn muziek, al probeer ik me niet vast te pinnen op één bepaalde stijl.”

Toeren door Amerika

Of het bij één Nightman-album zal blijven? “Nightman zal blijven bestaan, maar de invulling ervan kan alle richtingen uit: meer akoestisch of net elektronisch. Ik zie dit project als een uitlaatklep voor mezelf waarbij ik volledig mijn goesting kan doen. Ik heb altijd al heel verschillende dingen gedaan en plan dat te blijven doen.”

En die goesting zegt: eerst een nieuwe Sir Yes Sir. Die mogen we ergens in de loop van 2017 al verwachten. En ondertussen blijft Delbeke dromen. Maar wel met de beide voeten op de grond. “De meest basic wens die ik als kind koesterde is al in vervulling gegaan: kunnen leven van mijn muziek. Maar ooit hoop ik te kunnen toeren doorheen Amerika en te kunnen spelen voor meer dan vijf man om half zes ’s avonds.”

Nightman, Oude Badhuis, Stuivenbergplein 38, vanavond 20u. Tickets aan de kassa: 12 euro.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio