© AFP

© REUTERS

© AFP

© AFP

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Assad: Overwinning in Aleppo zou “enorme stap richting einde oorlog” zijn

Een overwinning van de Syrische regeringstroepen in Aleppo zou een “enorme stap” in de richting van het einde van de oorlog zijn, verklaarde president Bashar al-Assad aan een Syrische krant.

In een interview dat donderdag door al-Watan gepubliceerd wordt, zegt de Syrische president dat een nederlaag van de rebellen in Aleppo, de tweede stad van Syrië, een keerpunt in de oorlog zou betekenen. “Het klopt dat Aleppo een overwinning voor ons zal zijn, maar laten we realistisch zijn, het zou nog niet het einde van de oorlog in Syrië betekenen”, aldus Assad. “Het zou wel een enorme stap in de richting van het einde zijn”, zo voegde hij toe.

Op dit moment hebben de troepen van Assad meer dan 80 procent van het oostelijk gedeelte van Aleppo in handen.

Intussen onderhandelen Rusland en de Verenigde Staten over een wapenstilstand voor Aleppo, en over een evacuatie van rebellen en burgers daar. Het gesprek tussen de Amerikaanse en de Russische ministers van Buitenlandse Zaken, John Kerry en Sergei Lavrov, woensdagavond in Hamburg leverde echter niets op. Donderdagochtend wordt er normaal gezien verder gepraat.

President Assad liet in het kranteninterview optekenen tegen een wapenstilstand voor Aleppo te zijn. “Vooral de Amerikanen willen een wapenstilstand omdat hun terroristische handlangers momenteel in een moeilijke situatie zitten”. Het Syrische regime beschouwt alle rebellengroepen als “terroristische” groeperingen