© SVDE

Helft sociale woningen gaat in Antwerpen naar niet-Belgen

In Antwerpen wordt 48% van de sociale woningen toegewezen aan huurders die niet de Belgische nationaliteit hebben. In Vlaanderen gaat één op de vier toewijzingen naar niet-Belgen.

svw

Vlaams Parlementslid Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) vroeg de cijfers op bij Vlaams minister van Wonen Liesbeth Ho­mans (N-VA). In Vlaanderen werd vorig jaar 25% van de sociale woningen toegewezen aan niet­Belgen.

In de provincie Antwerpen werden er 803 van de 2.848 sociale woningen (28%) aan niet EU-burgers toegewezen, en 207 of 7% aan EU-burgers. Zes op de tien toewijzingen gingen naar Belgen. In de stad Antwerpen ging in 2015 net niet de helft van de toewijzingen van een sociale woning naar niet-Belgen.

Ruim 105.000 op wachtlijst

In Vlaanderen staan er 105.370 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. Zeven op de tien hebben de Belgische nationaliteit. Voor de Antwerpse sociale woningen staan 28.164 mensen op de wachtlijst, van wie 52% niet-Belgen en 43% Belgen.

Van dermeersch houdt een pleidooi om Belgen voorrang te geven voor een sociale woning. “Wie niet over de Belgische nationaliteit beschikt, kan niet in aanmerking komen voor een sociale woning”, zegt Van dermeersch. “Een vreemdelingenstop is noodzakelijk.”

Antwerps woonschepen Fons Duchateau (N-VA) wijst erop dat de vraag van Vlaams Belang juridisch niet kan. “Ik zou graag hebben dat alle kanaries de Vlaamse Leeuw kunnen zingen”, zegt Duchateau. “Dit is zo typerend voor Vlaams Belang. Roepen langs de zijlijn, zonder rekening te houden met wet en realiteit. Je kan voor bepaalde kwetsbare groepen, zoals bejaarden, wel een voorrangsregel invoeren, maar je kan mensen niet uitsluiten op basis van een huidskleur of geloof.”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio