© Joren De Weerdt

Piepjonge sommeliers leren degusteren in VTI Spijker

Jong of oud? Fruitig of kruidig? Korte of lange afdronk? Bewaren of drinken? In het degustatielokaal van VTI Spijker in Hoogstraten staan de zintuigen van de studenten op scherp. CittA volgde zeven sommeliers in spe tijdens een praktijkles drankenkunde en gastheerschap. Aangeschoten werden we er niet van. Een beetje slimmer wel.

De praktische vakken nemen meer dan de helft van de lessen in beslag in de zevende specialisatie­jaren. De leerlingen drankenkennis doen een dag per week aan werkplekleren en gaan zes weken op ­stage in een restaurant. Maar hun werkplek ­verandert in de loop van het schooljaar. Het restaurant ruilen ze vanaf februari in voor telkens drie ­donderdagen in een kaashandel, een wijnhandel en een bierenspeciaalzaak. En de laatste vijf donderdagen zijn ze op school verantwoordelijk voor de bediening tijdens de eindproef van hun collega’s uit de specialisatie Wereld­gastronomie.

In de praktijklessen drankenkennis en gastheerschap komt wijn het hele schooljaar aan bod. “­Bordeaux, Bourgogne en Elzas, de drie belangrijkste Franse regio’s, passeerden al de revue”, somt Jan ­Ver­meiren op. “Na de stage stelt iedere leerling een andere ­Franse wijnstreek voor. En tegen het einde van het schooljaar behandelen we de wereldwijnen. Tussen­door maken we tijd voor bier. Ook dan komt elke leerling aan het woord. Iedereen presenteert vijf biersoorten. Afsluiten doen we met een cursus ­sterkedranken en ­cocktails.”

Dan zal er toch wel duchtig geproefd worden, ­veronderstellen wij. Wordt het in het degustatie­lokaal soms niet té plezant? “Dat valt best mee”, sust Vermeiren. “We degusteren maximaal drie wijnen per keer. En het gaat telkens om een bodempje. ­Niemand wordt verplicht zijn glas leeg te drinken. Elke leerling zit aan een wasbakje waarin hij de wijn kan uit­spugen of zijn glas leeggieten.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio