© Joren De Weerdt

Stuur eens een kerstkaartje van hout

Een kartonnen kerstwens en zalig Nieuwjaar vormen een attent gebaar. Papieren kaartjes blijven zelfs in digitale tijden een mooie traditie. Hoshii brengt ons volledig van de kaart. Het Westelse atelier brandt gepersonaliseerde wensen diep in warm populierenhout. Dankzij de creatieve creaties van Caroline De Beleyr (31) stuurt u ieder met een hart van goud een kaart van hout.

De kerstman heeft zijn hoofdkwartier in Westerlo. Zo lijkt het althans. Het atelier in de Sint-Martinusstraat straalt een warme chaos uit. Wenskaarten slingeren overal. Caroline De Beleyr doet die straks allemaal op de post.

De creatieve productmanager stuurt haar creaties naar klanten van haar eenmansbedrijfje Hoshii. In haar atelier knutselt Caroline kleine leuke dingen. Zo van die spulletjes die meteen charmeren. Of zoals Japanners het compacter uitdrukken: ‘hoshii’-spulletjes. “Van opleiding ben ik Japanologe”, verklaart Caroline. “Hoshii is een begrip dat moeilijk is om exact te vertalen. Hebbeding dekt de lading niet voldoende. Het gaat dieper. Het is een soort van liefde op het eerste gezicht, maar met voorwerpen in plaats van met mensen.”

Wanneer Caroline een houten wenskaart toont, begrijpen we meteen wat ze bedoelt. Kaartjes uit papier en karton kregen we bij de vleet, maar eentje uit hout nog nooit. “Een houten wenskaart is tamelijk zeldzaam. Ik maak ze uit populieren- of kersentriplex. Door de houtstructuur en het laserproces is elk kaartje uniek. Er bestaan geen twee identieke exemplaren. Het bijzondere is dat ik elke wenskaart kan personaliseren. Ik bied een aantal standaardontwerpen aan, maar klanten kunnen evenzeer hun eigen ideeën aanreiken voor een ontwerp op maat. Dagenlang mijn hoofd breken, materialen verzamelen en knutselen. Heerlijk vind ik dat.”

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio