© Photo News

Regering opent jacht op geld drugsmaffia

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil de lokale besturen meer wettelijke middelen geven om misdaadbendes via bestuurlijke handhaving aan te pakken, zoals in Nederland met succes wordt toegepast. Jambon begint in Antwerpen en Limburg met een proefproject.

vdaa

De Regionale Informatie- en Expertisecentra (RIEC) spelen in Nederland een belangrijke rol in de bestuurlijke aanpak van motorbendes, cannabisproducenten en malafide ondernemingen. “Die bestuurlijke aanpak is in Nederland succesvol en zou bij ons ook nuttig kunnen zijn”, zegt professor-criminoloog Brice De Ruyver. “Al is er wel een aantal wettelijke obstakels. In Nederland kunnen politie en fiscus zeer vlot informatie uitwisselen, in België is dat een stuk moeilijker.”

Minister Jambon (N-VA) laat nu onderzoeken of een bestuurlijke aanpak ook in ons land kan worden toegepast. De RIEC’s die in Antwerpen en Limburg bij wijze van proefproject werden opgestart, moeten vooral onderzoeken welke wettelijke mogelijkheden bestaan om criminaliteit via bestuurlijke weg aan te pakken. “We hebben dit project opgestart nadat enkele gemeenten bij ons hadden aangeklopt naar aanleiding van problemen die ze ondervonden met criminele motorbendes”, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister Jan Jambon. “We kwamen tot de vaststelling dat gemeenten over heel weinig wettelijke middelen beschikken om bestuurlijk tegen dat soort fenomenen op te treden.”

Minister Jambon ziet de RIEC’s als een proeftuin. “De betrokken partners onderzoeken welke wettelijke mogelijkheden er nu al zijn en waar we onze wetgeving zouden kunnen veranderen om een bestuurlijke handhaving mogelijk te maken”, aldus Van Raemdonck.

MEER OVER De cocaïne-oorlog 2016

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio