Disciplinaire soap rond OHL-trainers duurt nog een weekje langer

Emilio Ferrera en Patrick Asselman Foto: Photo News

Disciplinaire soap rond OHL-trainers duurt nog een weekje langer

Print

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft dinsdag beslist om het dossier rond Emilio Ferrera en Patrick Asselman, respectievelijk de T1 en T2 van OH Leuven, nogmaals met een week te verschuiven.

Na de 0-1 thuisnederlaag tegen SK Lierse op de veertiende speeldag in 1B heeft Asselman volgens het scheidsrechtersverslag kritiek geuit aan het adres van ref Nathan Verboomen. Zo zou de Leuvens T2 de woorden “u bent het niet waard op dit niveau te fluiten” in de mond genomen hebben, waarop Verboomen reageerde dat “beide partijen de hand in eigen boezem moeten steken”. Nadien wachtte Asselman de scheidsrechter op aan diens kleedkamer om extra verhaal te halen.

Verboomen was daar niet opgezet mee, oordeelde dat er “weinig respect in Asselmans woordgebruik te bespeuren viel” en dreigde ermee de incidenten in zijn verslag op te nemen, waarop T1 Ferrera zich mengde in de discussie. “Ferrera gaf zijn mening over de wedstrijdleiding en stelde die ook herhaaldelijk in vraag. Hij kwam vervolgens de kleedkamers binnen en toen ik hem vroeg die te verlaten, zette hij zijn voet tussen de deur”, lichtte Verboomen ter zitting toe. “Ik voel me verplicht een verslag op te maken als een trainer op dergelijke negatieve wijze mijn kleedkamer binnenstapt.”

“Behandeld als een hond”

De Leuvenaars zijn niet akkoord met het verslag van de ref. Ferrera verdedigde zich door te stellen dat hij na een thuismatch “als gastheer” altijd de kleedkamer van de ref binnenstapt om hem succes te wensen voor de rest van het seizoen. “Ik voelde me behandeld ‘als een hond’, terwijl ik geen slecht woord heb gezegd”, zei de Leuvense oefenmeester. Chris Vandebroeck, advocaat, woordvoerder en voorzitter ad interim van OHL, struikelde over de verschillende interpretaties van de scheidsrechters. Zo wees hij op een krantenartikel waarin Joeri Van de Velde trainers op de borst drukt dat zijn kleedkamer altijd openstaat voor kritiek. “We zijn steeds zo afhankelijk van de manier waarop scheidsrechters zaken interpreteren”, stelde Vandebroeck, die opnieuw pleitte voor uitstel. “Vorige zitting werden ons de getuigenissen van Verboomen én zijn assistenten beloofd. Ik stel jammerlijk genoeg vast dat de assistenten, de enigen die het scheidsrechtersverslag kunnen tegenspreken, niet aanwezig kunnen of willen zijn. Hoe kan de commissie zonder die getuigen juist en fout van elkaar onderscheiden?” De assistenten waren verontschuldigd wegens werkverplichtingen. “Indien het niet mogelijk blijkt te zijn hen te horen, pleit ik voor een milde sanctie”, besloot Vandebroeck.

“Kleedkamer is geen duiventil”

Het parket vordert voor Ferrera en zijn assistent twee weken schorsing en 100 euro boete. “Dat is nog heel mild. Emoties na een wedstrijd zijn logisch, maar die moet men kunnen bedwingen. Een kleedkamer van een ref is ook geen duiventil, daar blijft men weg. Het is bovendien niet de eerste keer dat beide heren voor deze commissie verschijnen”, verklaarde procureur Chris Vandenbossche, die voor Ferrera ook vraagt een voorwaardelijke schorsing van één week effectief te maken.

OH Leuven haalde zijn gram. “De commissie is van oordeel dat het absoluut noodzakelijk is de assistent-scheidsrechter en de vierde official te horen”, stelde de commissie, die het dossier opnieuw behandelt op dinsdag 13 december (19u). De zaak kwam op 22 november voor het eerst voor, maar werd bij afwezigheid van de wedstrijdleiding verzet.

Meer voetbalnieuws