© Margo Tilborghs

Vrijwilligers trotseren kou om terrein tijdig klaar te krijgen

“We zijn gewoon zot van de cross”

Op het terrein rond de oude stationsloods in Essen zijn de voorbereidingen voor de 51ste cyclocross in volle gang. Op zaterdag 10 december wordt het domein de place to be voor wielerfans.

Margo Tilborghs

Gisteren was het de Dag van de vrijwilligers. Ver moesten we ze niet gaan zoeken. Her en der op het parcours van de veldcross waren vrijwilligers ijverig aan het werk. “We komen al jaren het terrein mee helpen opbouwen voor de cross. Vroeger op Rouwmoer, nu hier”, zeggen de mannen enthousiast. “Waarom we dat doen? Wij zijn gewoon zot van de cross en we willen de Molenheidevrienden (organisator van de cross, red.) helpen. In totaal zijn we drie weken aan de slag. Eerst halve dagen en de laatste week hele dagen. Voorzitter René Van Hooydonck stippelt het parcours uit en wij voeren de werken uit.”

“Zonder onze vrijwilligers staan we nergens”, zegt René Van Hooydonck, voorzitter van de Molenheidevrienden. “We kunnen rekenen op een vaste groep van 20 vrijwilligers. Op de dag zelf hebben we 240 helpers. Ze worden ingezet als seingever op parkings, oversteekplaatsen en toegangswegen. Die vrijwilligers komen van heinde en ver. Zelfs van Roeselare. Maar allemaal hebben ze een hart voor het veldrijden, anders zouden ze hier niet staan.”

Toppers

“Het parcours van 2,5 kilometer loopt dit jaar niet over de grens naar Nederland. Dit jaar blijven we op Belgisch grondgebied”, zegt Jan Mens. “Organisatorisch was dat toch gemakkelijker, maar het is ook veiliger. Indien nodig kunnen de hulpdiensten het terrein vlotter bereiken.”

“Het veldrijden is hier nog steeds heel populair”, weet René Van Hooydonk. “We zijn dan ook trots om hier topsporters aan het werk te laten. Heel wat kampioenen zullen hier aanwezig zijn. Uiteraard ook onze Tom Meeusen en verder de broers Mathieu en David Van der Poel, Wout Van Aert, Kevin Pauwels, Lars Van der Haar, Laurens Sweeck, Klaas Vantornout en Wietse Bosmans.

G-omloop

Ook dit jaar is er een G-omloop voor wielrenners met een beperking. Vorig jaar goed voor 53 deelnemers. Het G-sportfonds van de provincie Antwerpen, vijf organisatoren van G-cyclocross-wedstrijden, Avalympics vzw, intercommunale IOK, Wielerbond Vlaanderen, Vlaamse Wielerschool, Parantee en G-sport Vlaanderen sloegen hiervoor de handen in elkaar en lanceerden een nieuw cyclocrosscriterium voor sporters met een handicap: de ‘IOK G-trofee’. Dit criterium geeft G-sporters dé kans om op het parcours van de echte profs hun sportieve cyclocrossuitdaging aan te gaan en hun grenzen te verleggen. Ex-wereldkampioen Roland Liboton neemt het peterschap op zich.

Voor de derde keer plaatsen we ook een tent voor mindermobiele mensen”, zegt Jan Mens. “De vraag kwam destijds van de rusthuisbewoners van Sint-Michaël. Hoofdsponsor Noordvlees - Van Gool zorgt voor een verwarmde tent met terras dat erg toegankelijk is voor rolstoelen. In de tent zijn er hapjes en drank.”

Jeugd verkent

Woensdag 7 december is het eerst de beurt aan de jeugd. Net als de echte veldrijders mogen ze het parcours op hun fiets verkennen. Ze zullen begeleid worden door bondscoach Rudy De Bie (54) en oud-wereldkampioen Paul Herygers (61). Afspraak om 13.30u op het parcours aan de oude stationsloods.”

www.molenheidevrienden.be

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio