© Margo Tilborghs

Fibromyalgiepatiënten zamelen geld in

“Onze ziekte is vaak moeilijk te begrijpen”

De Essense lotgenoten van de Vlaamse Liga voor Fibromyalgie voeren actie om meer bekendheid en zamelen ook geld in voor meer onderzoek naar deze ziekte.

Margo Tilborghs

Iedere laatste donderdag van de maand komen de fibromyalgiepatiënten samen om ervaringen te delen in de cafetaria van Sportpark Hemelrijk. “We zijn verbonden met de Vlaamse Liga voor Fibromyalgie”, vertellen lotgenoten Nancy, Natascha en Ingrid. “Fibromyalgie is een vorm van reuma in de weke delen van het lichaam, zijnde het bindweefsel en de spieren. Het uit zich in pijn, vermoeidheid, krampen, hoofd- en nekpijn. Wanneer je deze diagnose krijgt, heb je vaak al een hele weg afgelegd. Het is dan ook een ziekte die moeilijk te diagnosticeren is”, weten ze.

“Niet iedereen heeft begrip voor onze situatie”, zegt Nancy. “Je ziet het ook niet echt aan ons, tenzij je uiteindelijk in een rolstoel terecht komt. Zelfs bij de dokter krijg je in eerste instantie vaak te horen dat de pijn en de vermoeidheid tussen je oren zitten. Het gaat om lichamelijke zwakte, want eigenlijk willen we niets liever dan goed meedraaien in de maatschappij. Dat dat niet altijd lukt, is iets waar sommige mensen weinig begrip voor hebben. Je loopt natuurlijk niet te koop met je ziekte. Aan de buitenwereld laat je je altijd van je beste kant zien. Zo krijg je al snel de stempel van komediant, maar niets is minder waar."

“Ook wij doen mee aan de actie van Music for Life”, zeggen de dames. “Het is belangrijk dat er meer onderzoek kan worden gedaan naar fibromyalgie. De kerststukjes die we hebben gemaakt, verkopen we op de kerstmarkten in Essen op 18 december en Heide-Kalmthout op 23 december.

Van 9 tot 23 december zullen we tussen 19 en 21u ook bij de mensen thuis geld gaan inzamelen. Dat doen we enkel in wijk Wildert. Verder willen en kunnen we niet gaan. Daarbij speelt de vermoeidheid natuurlijk ook een grote rol. Maar op verschillende plaatsen in Essen kun je onze spaarpotjes vinden. Een kleine gift is dan ook welkom.

De lotgenoten komen elke laatste donderdag van de maand, van 13 tot 16u, samen in de cafetaria van sportpark Hemelrijk, Moerkantsebaan in Essen.

Info: 03.667.46.06

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio