© Photo News

Helft van haaien en roggen in Middellandse Zee met uitsterven bedreigd

Meer dan de helft van de haaien- en roggensoorten in de Middellandse Zee is met uitsterven bedreigd, zo waarschuwt de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) maandag. Volgens die organisatie is de huidige situatie het gevolg van de overbevissing.

Van de 72 soorten haaien en roggen die in de Middellandse Zee leven, zijn er 39 op regionaal niveau bedreigd, zo vermeldt het rapport van IUCN. Voor twintig van die soorten - acht haaien en twaalf roggen - is de toestand zelfs ‘kritiek’. Dat is in het classificatiesysteem van IUCN slechts één trapje lager dan ‘uitgestorven in het wild’.

Vooral de kritieke toestand van de Maltese rog baart de IUCN zorgen, omdat die soort enkel in de Middellandse Zee voorkomt.

Sinds het vorige mediterrane rapport van IUCN is geen enkele soort volledig verdwenen, maar zijn er wel elf soorten op achteruit gegaan. “Deze alarmerende achteruitgang van verschillende soorten, vooral in het noordwestelijke deel van de Middellandse Zee, is gelinkt aan de meer intensieve visserij”, zo klinkt het nog. De organisatie roept de landen in die regio dan ook op om “dringend” een vangstverbod voor de meest bedreigde soorten in te stellen.