© PhotoNews

Noah (14) redt 9 mensen dankzij les biologie

De Amsterdamse tiener Noah Ahlbom (14) is sportief en sterk, maar hij is ook slim en alert. Toen hij ’s nachts wakker werd met bonkende hoofdpijn, herinnerde hij zich snel wat hij had geleerd in de biologieles over CO-vergiftiging. Zo kon hij zijn eigen leven en dat van acht andere mensen redden.

jva

De feiten dateren van drie weken geleden, maar nu pas vertelt Noah zijn verhaal aan de Nederlandse krant NRC Handelsblad. Meteen nadat hij wakker werd, stond Noah op om in de keuken van het appartement een glas water te nemen. Daar kwam hij ook zijn moeder tegen die kloeg over dezelfde hoofdpijn. Net als zij op het punt stond om een medische hulpdienst te bellen, viel Noah flauw met een glas water in zijn handen.

Toen hij langzaamaan bijkwam in een plas water, herinnerde hij zich plots wat zijn leraar biologie onlangs had onderwezen. De man had uitgebreid verteld over onvolledige verbranding in bijvoorbeeld cv-ketels of gasboilers. Hierdoor komt niet alleen het onschadelijke CO2 vrij, maar ook het giftige CO. In Nederland overlijden naar schatting elk jaar een tiental personen door de zogeheten koolmonoxidevergiftiging.

“Doe de ramen open!”

“We hebben een CO-vergiftiging hier! Ramen open!”, riep Noah naar zijn moeder. De vrouw opentde een raam, maar verloor dan zelf het bewustzijn. Ook Noah’s jongere broer kwam wankelend binnengewandeld, net als zijn vader die ineens bewusteloos neerzeeg. Noah trok zijn vader naar het balkon, en leidde ook zijn intussen bekomen moeder en broer naar buiten.

Op het balkon kreeg het gezin dekens van gealarmeerde buren. Wanneer de hulpdiensten toekomen, merken ze nog een ander CO-lek op in een appartement in hetzelfde gebouw. De brandweer wekte nog vijf andere bewoners en zo redde Noah ook onrechtstreeks hun levens.

“Waarschijnlijkte lekte het rookkanaal in ons flatgebouw al jaren”, verklaart Noah achteraf. “Doordat het die dag volledig windstil was, is die CO waarschijnlijk in de schoorsteen blijven hangen en gaan lekken in de appartementen.” De alerte jongeman vermeldt nog dat de lekken vorige week zijn gedicht en er intussen overal in het gebouw koolmonoxidemelders zijn opgehangen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.