© David Van Hecke

Kenny (28) schrijft opmerkelijke bekentenis op Facebook: “Ik heb een alcoholprobleem”

De 28-jarige Gentenaar Kenny Vermeulen postte een open brief op Facebook onder de titel “Ik heb een alcoholprobleem.” Meteen werd de brief massaal gedeeld. “Ik lust geen bier. Maar tijdens het weekend durf ik al weleens een wodka binnenkappen. En nog een. En nog een.”

Paul Demeyer

“Ik zit niet in mijn uppie te drinken. Ik drink enkel op café met vrienden. De whisky gaat lustig binnen. Het is gezellig. We praten wat, we lachen wat en we blijven gezellig verder drinken.” Kenny Vermeulen wil duidelijk zijn: hij is geen geniepige drinker. En toch vindt hij van zichzelf dat hij een alcoholprobleem heeft.

Het besef kwam er nadat de VAD (Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen) onlangs zijn advies verstrengde: niet langer 21 pintjes per week als norm, maar 10 per week. “Toen dacht: ik ga eens tellen hoeveel ik eigenlijk drink. Deze week ben ik – zoals altijd – enkel op donderdag en zaterdag uitgegaan. Bier drink ik niet, maar ik sloeg telkens wel tien wodka’s naar binnen. Ik schrok me rot. Zo veel.”

Werken met houten kop

Kenny is reclamemaker en lesgever. Ook de dag nadat hij tien wodka’s drinkt, gaat hij gewoon naar zijn werk. “Met een houten kop zit ik dan op het werk. Echt efficiënt denken, lukt me niet.” Maar een zware kater heeft hij niet, en dat maakt hem bang. “Als ik de dag na een doorzopen nacht niet zou kunnen werken van de koppijn, zou ik me de week nadien wat meer inhouden.”

Maar dat is dus niet het geval. En ook anderen houden hem niet tegen. “Niemand zegt dat ik beter die zevende wodka-Redbull laat staan. Ikzelf ook niet. Ikzelf vind het wel lachen. Net als de vrienden rondom mij en net als de mensen online. Drinken is fun. Drinken is sociaal.”

Even stoppen met drinken

En dat is het grote probleem bij zijn generatie, meent Kenny Vermeulen. “We vinden ons zuipen o zo fantastisch. Maar niemand durft er een ander op te wijzen dat we een gevaar zijn. Zat in de wagen kruipen? Ah, geen probleem, ik reed die weg al zo vaak, zonder één schrammetje. Je gaat de sfeer nu toch niet verpesten door te beginnen zaniken over te veel drinken? Wij moeten daarmee kappen.”

Toch is er één iemand die ­Kenny terechtwijst: zijn vrouw. “Mijn vrouw zitthe day aftermet een nutteloze, stinkende vent naast haar.” Kenny’s vrouw wist dat hij de open brief zou posten. “Ze vond het goed”, zegt Kenny. “Want zij drinkt niet. Zij zal de komende weken mijn voorbeeld zijn. Ik stop even met drinken. Ik wil weten of ik me zo ook kan amuseren, zonder drank. En wanneer ik lang genoeg droogsta, ga ik mijn vrienden terechtwijzen als ze te veel drinken. Ik hoop op heel veel navolging.”