© theroux

BOEK. Paul Theroux - Het diepe Zuiden

In 'Het diepe Zuiden' gaat reisauteur Paul Theroux op zoek naar het kloppend hart van Dixie, de paradoxale zuidelijke staten van de VS, waar gastvrijheid en racisme nog altijd hand in hand lijken te gaan.

gdhulster

Theroux probeert waar hij kan de platgetreden paden te vermijden, hij bezoekt kerkgemeenschappen, wapenshows en oude plantages in de hoop er de ziel van The Deep South te vinden en te doorgronden. Of hem dat ook gelukt is, blijft nog maar de vraag. Ook hij geraakt niet langs de talloze clichès die over het Zuiden de ronde doen en die alleen met eindeloos geduld en een uitgekiende subtiliteit kunnen omzeild worden. Theroux is zich ook duidelijk niet altijd bewust van het onzegbare waarvan de stoffige wegen, de katoenvelden, de rivierdelta’s en cypressenconcentraties zijn doordrongen. Het Zuiden leeft van de geheimen, van de stille blikken en subtiele handgebaren.

Door staten als Georgia, Alabama en Mississippi tot derdewereldgebieden te degraderen, doet hij de ondernemingszin en de trots van deze eigengereide regio onrecht aan. Hoog tijd om zelf eens een kijkje te gaan nemen, met de blues als reisgids en emotioneel kompas.

Atlas/Contact, 508p, 34,99 euro